Hackathon
organiseren

hackathon organiseren

Hackaton organiseren die impact maakt: handige tips

Een mooie manier om snel veel (goede) oplossingen te ontvangen voor belangrijke vragen. Dát is een hackaton. Het is een bijzonder event waar denkers, dromers en doeners samenkomen om het verschil te maken. Dat klinkt misschien wat vaag… Daarom gaan we dieper in op dit onderwerp. Wat is een hackaton precies en hoe pak je de organisatie goed aan?

Wat is een hackaton?

Als we het over een hackaton hebben, denken mensen nog weleens aan een ruimte vol hackers achter een laptop. Druk typend op hun computer, op zoek naar mooie oplossingen. Maar dát is niet waar het over gaat. Een hackaton is een intensieve werkbijeenkomst, soms van meerdere dagen. Het woord ‘hackaton’ komt van ‘hack’ en ‘marathon’. Creatieve oplossingen bedenken in een aaneengesloten periode. Hoewel het inderdaad oorspronkelijk uit de IT-wereld komt, zien we het inmiddels terug in verschillende sectoren: zorg, onderwijs, maakindustrie, energie en overheid bijvoorbeeld. En dat is niet gek, want we hebben al mooie innovatieve en creatieve oplossingen voorbij zien komen bij hackatons in Jaarbeurs.

In 5 stappen een goede hackaton organiseren

Net als elk event dat je grootschalig wil organiseren, is goede voorbereiding het allerbelangrijkste. Dit zijn onze beste tips:

Vraag jezelf af wat je wil bereiken met de hackaton. Moet er een specifiek probleem worden opgelost of is het een open vraag? Wil je mensen meer laten samenwerken en dit zelf tot inzicht laten komen? Formuleer een duidelijk doel en schrijf deze voor jezelf op.

Diversiteit is wat ons betreft de beste manier om tot goede inzichten te komen. Nodig daarom de juiste mensen uit. Denk aan programmeurs, designers, klanten, marketeers, studenten, strategen en ervaringsdeskundigen. Denk vooral out-of-the-box en kijk verder dan de standaard personen. Want vergeet niet: hoe gemêleerder de deelnemers, hoe verrassender de oplossingen.

Waar zit je publiek? Is dat door het hele land of in verschillende landen? Kunnen ze reizen en doen ze dat ook? Besluit vervolgens welk format je kiest: online, offline of hybride. En ga je voor één of meerdere dagen? Wil je alleen een ronde vol ideeën of moet er ook een werkend prototype uit voortkomen? Goed om te weten: als je het format weet, kan je ook op zoek naar een goede eventlocatie.

Wat heb je allemaal nodig voor deze bijeenkomst? Schrijf alles op: denk aan goede techniek, wifi, werkplekken, whiteboards, tafels, begeleiding en misschien een jury voor presentaties. Denk overal aan. Bij Jaarbeurs denken we graag met je mee. Als je ons doorgeeft welke opstelling je wil en wat je nodig hebt, zorgen wij dat alles klaarstaat bijvoorbeeld.

Sluit je af met iets bijzonders, dan blijven deelnemers nog lang napraten over de hackaton. Eindig daarom met een uniek element. Bijvoorbeeld door verschillende teams te laten pitchen op een podium. Of deel prijzen uit. Koppel terug wat er met de ideeën gebeurt. Vertel wat je aan de oplossingen hebt en wat je ermee doet. Zo geef je deelnemers de erkenning dat hun werk écht telt.

Waarom een hackathon organiseren bij Jaarbeurs?

Centrale ligging

Jaarbeurs ligt náást Utrecht Centraal en we hebben meer dan 3000 parkeerplaatsen. Bovendien ben je bij ons binnen 30 minuten vanaf Schiphol Airport.

Focus op duurzaamheid

We vinden het milieu erg belangrijk. We kijken daarom secuur naar onze bedrijfsvoering en de impact die het maakt op het milieu.

Service op maat

Elk evenement is uniek en vraagt om een eigen aanpak. Vertel ons wat je nodig hebt, wij doen de rest.

Verschillende ruimtes

Onze locaties bestaan zowel uit kleine als grote ruimtes die flexibel en naar wens in te richten zijn

Wat is het doel van een hackaton?

Het lijkt op een brainstorm, maar een hackaton gaat wat verder. Het doel is om in een korte tijd innovatieve ideeën of prototypes te komen. Dat kan alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe apps, tools of platforms. Of om trajecten of projecten te verbeteren en het testen van productconcepten. Soms wordt een hackaton ook ingezet om samenwerking te verbeteren of te stimuleren tussen verschillende afdelingen in een organisatie. Het is een sterk event om energie en creativiteit los te maken binnen jouw team of organisatie.

Hackaton organiseren bij Jaarbeurs

Bij Jaarbeurs hebben we meer dan 100 jaar ervaring in het organiseren en hosten van events en vergaderingen. Unieke bijeenkomsten die van waarde zijn. En huur je een ruimte bij Jaarbeurs, dan weet je zeker dat je meer krijgt dan alleen vierkante meters. We denken graag met je mee om jouw event zo succesvol mogelijk te maken. Wil je een hackaton bij ons organiseren? Dan staan we voor je klaar!

Hackathon organiseren?

Kom langs en ontdek wat Jaarbeurs voor je kan betekenen!

Bas Sterrenburg

Accountmanager

Bas

Hier worden wij blij van

Online of offline hackaton organiseren?

Een live hackaton (offline dus) geeft deelnemers en organisatoren een gigantische energieboost. Perfect om meters te maken, deelnemers intensief te begeleiden of een unieke afsluiting te organiseren. De kracht van live ontmoeting speelt hier een grote rol. Want de meeste indruk maak je natuurlijk als je elkaar recht in de ogen kunt aankijken.

Maar, dat betekent uiteraard niet dat je geen online versie kunt organiseren. Want een online hackton kent ook voordelen. Bijvoorbeeld als je deelnemers verspreid zitten over het land of de wereld en niet makkelijk kunnen langskomen. Of wanneer je laagdrempelig wil beginnen. Goed om te weten, ga je een online hackaton organiseren? Let dan op dat je de juiste technische middelen en tools gebruikt. Niks is zo vervelend als een haperende verbinding of missende software om samen te werken.

Twijfel je tussen de twee varianten? Dan is hybride misschien een optie. Hier combineer je de online met de offline variant. Een laagdrempelige manier om de keuze bij je deelnemers te laten.