AJN-dag bij Jaarbeurs brengt jeugdartsen samen

Claire van Berkum
Claire van Berkum
13 mei 2025
3 min

Begin april verzamelden jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en onderzoekers uit het hele land zich voor de AJN-dag. Een dag waarop kennisuitwisseling, praktijkonderzoek en ontmoeting centraal stond. Niet in een klinische setting, wél in het hart van Nederland. Namelijk in Jaarbeurs. En dat was niet voor het eerst; deze jarenlange samenwerking voelt inmiddels als thuiskomen.

Wie binnenstapte in Supernova merkte al snel: dit was geen doorsnee congres. Het was dé plek waar gepassioneerde professionals uit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) samenkwamen om hun vakgebied vooruit te stuwen. Eerst startte de algemene ledenvergadering, gevolgd door de programmering, die dit jaar in het teken stond van onderzoek. Jeugdartsen, onderzoekers en verpleegkundigen konden hier hun onderzoek presenteren. Dit dezen ze tijdens presentaties in zalen en met een posterwalk waar ingediende abstracts werden toegelicht.

In één dag volledig bijgespijkerd
Yvonne de Vette, organisator van de AJN-dag: “Onderzoek in ons vakgebied is soms een ondergeschoven kindje. Het krijgt nog te weinig aandacht. We wilden dat stimuleren. Ik zeg altijd: je bent bijna gek als je niet naar de AJN-dag komt, want je wordt in één dag volledig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Dit keer dus over lopende onderzoeken. Bijvoorbeeld over screening op mentale gezondheid bij pubers of nieuwe inzichten in heupechografie bij baby’s.”

De fijne kneepjes van het vak
De AJN-dag vindt al jarenlang plaats bij Jaarbeurs. En dat is geen toeval. Yvonne: “We werken al sinds 2012 samen en organiseren meerdere dagen per jaar bij Jaarbeurs. We hebben ooit één uitstapje naar een andere locatie gemaakt. Maar daar misten we de finesse. Ze hadden daar niet echt kaas gegeten van de catering. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar als het er niet is … dan merk je dat het essentieel is. Jaarbeurs snapt hoe ze alles rondom zo’n dag moeten organiseren.”

Flexibel zijn en meedenken
Yvonne is erg te spreken over de samenwerking: “Bas en ik werken al lang samen, dat gaat heel soepel. Je kent elkaar. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind, is de flexibiliteit. Op zo’n dag gaat er weleens wat fout. Dat is helemaal niet erg, het gaat erom hoe het opgelost wordt. Bijvoorbeeld als wij, of onze gasten, vergeten zijn dieetwensen door te voeren, dan kan Jaarbeurs snel reageren. En ze weten altijd nog wel iets te produceren. Of als er iets is met het meubilair of er ontbreekt wat, dan wordt het snel opgelost. Als organisator word ik daar altijd blij van.”

Focus op gezondheid
Bas Sterrenburg, accountmanager van Jaarbeurs, is óók blij met AJN als organisator. Zo zegt hij: “We investeren graag in onze samenwerking. We denken mee, verbeteren en zorgen dat het klopt. En bovendien: het is een mooi onderwerp. Jaarbeurs wil zich positioneren als dé plek voor zorggerelateerde bijeenkomsten. Daar sluit dit goed bij aan. We zetten zelf ook in op gezondheid, bijvoorbeeld door events zoals de Dutch Health Week te organiseren of onze catering gezonder te maken.” Yvonne knikt en zegt: “De catering is nu voornamelijk pescetarisch en dat sluit perfect aan bij onze doelgroep. Want veel van onze deelnemers eten geen vlees. En ook leuk: de kwaliteit is er nog meer op vooruit gegaan, want de gerechten zijn heel creatief!”

Door naar de volgende AJN-dagen
De AJN-dag is een kennisinjectie. En een waardevol moment van ontmoeting. Omdat het deze editie in het teken stond van onderzoek, was het ook relevant voor jeugdverpleegkundigen. En hoewel het event oorspronkelijk bedoeld is voor leden, benadrukt Yvonne dat iedereen welkom is. Ook niet-leden: “Je krijgt binnen de beroepsgroep zoveel informatie, het is een hele interessante dag.” zegt ze. “Iedereen met een link met jeugdgezondheidszorg is welkom bij de aankomende AJN-dagen in november 2025. Maar ook de data voor april en november 2026 liggen alweer vast. Welk thema dan centraal staat, weten we nog niet. Wat we wel weten: het is sowieso bij Jaarbeurs!”

Gerelateerde artikelen