Workshop
organiseren

Workshop organiseren bij Jaarbeurs Meetup

Workshop organiseren: zo wordt het inspirerend

Ben je van plan om een workshop te organiseren? Om je doelgroep iets nieuws te leren, laten doen of ontwikkelen? Dan is een workshop een goed idee. Een creatieve sessie met een team, een interactief moment tijdens een congres of een digitale brainstorm met leerzaam element? Met een workshop zet je mensen aan het denken. Wij helpen je op weg met het organiseren van een succesvolle workshop.

Welke workshop kan je organiseren?

Door de jaren heen hebben we de meest uiteenlopende workshops bij Jaarbeurs voorbij zien komen. Dit zijn een aantal formats waar je aan kunt denken:

Creatieve workshops

“Lekker met je handen bezig zijn” horen we regelmatig. Denk aan tekenen, schrijven, storytelling. Of iets anders creatiefs. Het doel? Anders leren denken of iets nieuws beheersen.

Trainingen en masterclasses

Hoewel we het ook onder een losstaand event kunnen scharen, kan een workshop ook een training zijn. Meestal leren de deelnemers specifieke dingen. Zoals inspirerend presenteren, time management of betere salesvaardigheden.

Strategische workshops

De naam verraadt het al, bij strategische workshops daag je teams uit om samen een visie, strategie of plan te formuleren. Tip: huur ook een facilitator in, dit zorgt voor meer resultaat.

Online workshops

Eigenlijk kan je hier alles onder scharen, zolang het maar online is. Bij een online workshop kan je denken aan digitale sessies via Zoom, Teams of een livestream vanuit onze Jaarbeurs Studio. Dit is ook een goede optie als je een online of hybride event organiseert.

Wat is een workshop?

Bij Jaarbeurs omschrijven we een workshop meestal als een interactieve bijeenkomst waar deelnemers zelf aan de slag gaan met een thema. Of een vraagstuk. Dat is anders dan een lezing of een presentatie. Hier is het doel voornamelijk luisteren en eenzijdige communicatie. Bij een workshop draait het om sámen. Participatie. Samen denken, doen, proberen en reflecteren.

Een workshop is ook relatief kort: vaak 1 tot 3 uur. Dit kan als losstaand event of als onderdeel van een grotere bijeenkomst. Een workshop is bijvoorbeeld een fijn tussenelement in het programma van een congres of beurs.

Workshop organiseren bij Jaarbeurs Meetup

Wat is het doel van een workshop?

Bij een workshop gaat het om verbinding. Om samen iets doen. Hoewel het doel van een workshop verschilt, draait het wel altijd om kennis delen. Daarnaast staat het in het teken van actie: deelnemers gaan actief aan de slag met een vraagstuk of opdracht. Samen leren staat hier centraal: deelnemers leren vaak iets nieuws. Een nieuwe manier van denken of aanpakken. Tijdens een workshop kunnen teams samen iets ontwikkelen of bedenken. Bijvoorbeeld een nieuw idee, plan of prototype.

Een ander doel van een workshop kan ook bewustwording zijn. Hier leer je deelnemers hoe ze zich bewust kunnen worden van bepaald gedrag of hoe ze om moeten gaan met een specifieke vraag. En tot slot (en dit is wat ons betreft een hele belangrijke): inspireren. Een workshop kan ook prikkelen en inspireren, zonder dat het direct resultaten oplevert. Ook dát kan een doel op zich zijn.

7 tips om een goede workshop te organiseren

Het start allemaal met de juiste voorbereiding. Begin dus bij het begin: wat wil je dat deelnemers leren, maken of ervaren? Zodra je dit weet, kan je door met de rest. Het helpt je bij het maken van keuzes tijdens de organisatie.

Wat wordt de vorm waarin je workshop houdt? Ga je iets uitleggen? Laten doen of creëren? Er bestaan verschillende werkvormen die je kunt kiezen om je workshop makkelijker ‘aan te kleden’. Bijvoorbeeld mindmapping, rollenspellen of een demonstratie.

Mensen komen om iets nieuws te leren. Vergeet daarom niet: een workshop is géén mini-congres. Zorg voor focus. Beperk de diepte van het onderwerp, zorg voor voldoende tempo en denk aan afwisseling.

Het klinkt nogal logisch, toch komt het vaker voor dan je denkt: een ruimte die niet aansluit bij het type workshop. Ga voor een ruimte die past bij jou en het onderwerp. Beweging nodig? Huur dan een wat grotere zaal. Intieme workshop? Ga dan juist niet te groot, dit voelt te afstandelijk. Hetzelfde geldt ook voor de sfeer. Een inspirerende plek maakt het verschil. Groot, klein, modern, traditioneel? Wij hebben voor elke soort workshop wel een mooie eventlocatie.

De deelnemers maken of breken de sfeer van je workshop. Laat ze niet inkakken, maar betrek ze bij de workshop. Geef ze niet (te) veel kans om achterover te leunen. Stel vragen, laat ze samenwerken, creëer opdrachten en vraag waar zij behoefte aan hebben.

Je wil dat mensen de workshop uitgaan met een nieuw idee, inzicht, plan of kunde om toe te passen. Zorg daarom dat je dit op voorhand duidelijk vertelt. Wat leren jullie vandaag? Waar gaan we aan werken? Dit maakt het extra fijn voor je deelnemers om later te beseffen dat ze iets nieuws geleerd hebben.

Vraag feedback aan je deelnemers. Wat vonden ze leuk? En wat niet zo? Wat kan er beter? Stel een korte evaluatielijst- of ronde op en vraag naar de mening van je deelnemers. Stel vragen over het hele plaatje: de organisatie, locatie, inhoud, catering, toegankelijkheid etc. Zo kan je een volgende editie nóg beter organiseren.

Workshop organiseren bij Jaarbeurs

Zit je erover te denken om een workshop bij Jaarbeurs te organiseren? Leuk! We zijn er voor je. Bij Jaarbeurs hebben we inspirerende ruimtes, van groot tot klein. Zo is MeetUp bijvoorbeeld een goede optie. Dit is ons inspirerende vergadercentrum met verschillende ruimtes, variërend van klein tot groot. Hier kan je goed een vergadering organiseren of een workshop houden. En: plug en play, dus je kunt er zo in. Wij zetten op voorhand alles voor je klaar. Onze ruimtes zijn ook allemaal voorzien van technische apparatuur van topkwaliteit. Heb je meer hulp nodig bij de organisatie van een workshop? Onze eventmanagers staan voor je klaar.

Workshop organiseren?

Ontdek de mogelijkheden!

Hier worden wij blij van