STRN

Internationale hub voor de duurzaamheidstransitie

Eind augustus vult congrescentrum Jaarbeurs Media Plaza zich met honderden wetenschappers uit de hele wereld: politicologen, sociaal geografen, planologen, sociologen, innovatie-experts en vele andere promovendi, hoogleraren en universitair medewerkers. Het onderwerp: hoe kunnen we de duurzaamheidstransitie verbeteren en versnellen? En wat is onze rol als wetenschappers daarbij? Ontwikkel je alleen kennis of ben je ook actief onderdeel van de oplossing? Time is running out en dat weten de verzamelde academici als geen ander. 

Drie dagen lang gaat het om de uitwisseling van kennis, het leggen van nieuwe contacten en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. De International Sustainability Transitions Conference is de jaarlijkse bijeenkomst van STRN, het Sustainability Transitions Research Network, waar wetenschappers uit de hele wereld bij zijn aangesloten. Voor het eerst sinds de COVID-19 pandemie is de conferentie weer live. “Er was een grote behoefte om elkaar weer fysiek te zien”, aldus Adriaan van der Loos, netwerkmanager van STRN en in het dagelijks leven verbonden aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van Universiteit Utrecht. “En dat wilden we graag doen in de stad, buiten de academische setting van het Science Park. Toen we een jaar geleden met de voorbereidingen begonnen, viel het oog al snel op de conferentieruimtes van Jaarbeurs.”

Groot maar toch intiem

De Polarzaal in congrescentrum Media Plaza werd gebruikt als plenaire zaal. “Voor mij echt wel een hoogtepunt”, aldus Adriaan, “om ineens voor vijfhonderd collega’s op een podium te staan. De setting met het podium in het midden, maakte het ondanks het grote aantal mensen heel intiem. En dat persoonlijke wilden we ook graag.” Andere zalen werden gebruikt voor workshops, paper presentaties, ‘speed talk sessies’ en andere interactieve bijeenkomsten. 

Dynamisch programma

Responsibility and Reflexivity in Transitions was het thema van de conferentie. Wat is een rechtvaardige duurzaamheidstransitie? Grondstoffen raken op, er is een klimaatcrisis, de energiezekerheid neemt af; het raakt de maatschappij op alle fronten, van voedselzekerheid tot mobiliteit. Hoe verdelen we de kosten van de transitie tussen arm en rijk in de wereld? En onderzoeken we als wetenschappers alleen de problemen, of werken we ook schouder aan schouder mee aan de oplossingen? In het programma is er ruimte voor het gesprek tussen wetenschap en politiek – mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. En er is een sterke link gemaakt tussen de onderzoeksprocessen in kunstvormen en wetenschap. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar versterken? De samenwerking tussen de twee biedt de deelnemers verschillende perspectieven, innovatieve ideeën en kennisverdieping. Collega’s van de Urban Future Studios  van Universiteit Utrecht schetsen toekomstscenario’s. Het zorgt voor een dynamisch programma.

internationale hub voor de duurzaamheidstransitie

“Voor het programma draaiden we onze hand niet om, maar het werkte erg prettig samen met Jaarbeurs wat betreft de praktische kant”

Adriaan: “Voor het academisch programma draaiden we onze hand niet om, maar het werkte erg prettig samen met Jaarbeurs wat betreft de praktische kant. In het begin was het even zoeken – het leek alsof je een academische opleiding nodig had om de offerte goed te kunnen begrijpen – maar toen dat eenmaal duidelijk was, was het heel prettig schakelen met Monique, onze accountmanager. Techniek, catering – alleen vega en vegan natuurlijk – het liep allemaal perfect. Natuurlijk, er zijn altijd kleine dingetjes die beter kunnen, sojamelk en havermelk bij de koffiezetapparaten bijvoorbeeld, maar we zijn erg tevreden. Qua kosten was het voor de deelnemers ook goed te doen, vergelijkbaar met wat de conferentie hen afgelopen jaren kostte bij andere universiteiten.”

Makkelijk te bereiken

Midden in de stad was voor de organisatoren ook een praktisch voordeel. “Mensen hadden geen taxi’s nodig om van en naar hun hotel te komen. Veel gasten uit Europa kwamen ook met de trein en dat was helemaal makkelijk.” Speelden de duurzaamheidsambities van Jaarbeurs zelf nog een rol bij de locatiekeuze? Adriaan: “Eigenlijk kwamen we daar pas achter toen we de keus al hadden gemaakt. Maar het is best iets om nog meer te benoemen. Ik denk dat onze deelnemers dat interessant hadden gevonden. En het is zeker iets waar Jaarbeurs trots op mag zijn.”

Met een rijke oogst aan kennis, verse contacten en nieuwe ideeën zijn de wetenschappers uit het Sustainability Transitions Research Network inmiddels weer aan de slag. Om, net als Jaarbeurs, de duurzaamheidstransitie te verbeteren en te versnellen. Er is geen tijd te verliezen.

Duurzaam congres organiseren

Ook een congres bij Jaarbeurs organiseren?

Account- en eventmanager Fleur

Heb jij een gaaf idee voor een evenement of beurs? En zoek je hiervoor een grote centraal gelegen evenementenlocatie? In ons beurs- en congresgebouw hebben wij de ruimte en passie voor jouw evenement in Utrecht.

Neem contact met mij op. Ik vertel je graag meer over alle mogelijkheden in onze evenementenlocatie in Utrecht.

fleur.van.den.berg@jaarbeurs.nl  +31(0)30 295 5023 

Cases

PTG
Case

PTG/e kiest voor Jaarbeurs als vaste opleidingslocatie

Van ‘incidenteel’ een vergaderruimte huren bij Koninklijke Jaarbeurs naar 25 dagen per jaar een vaste zaal om postacademische cursussen te geven. Polymer Technology Group Eindhoven (PTG/e BV) heeft sinds een jaar ‘een nieuwe strategische plek’ gevonden bij het vergadercentrum Jaarbeurs MeetUp in het Beatrixgebouw in Utrecht. Tijd voor een evaluatie. Waarom kiest deze onderzoeks- en kennispartner specifiek voor Jaarbeurs en wat maakt het een geschikte locatie voor hun opleidingen?
Lees meer
Vakbeurs Openbare Ruimte
Case

Jaarbeurs en Vakbeurs Openbare Ruimte: samen naar succes

Verdubbeld in oppervlakte. Dát gebeurde er toen ExpoProof besloot om de Vakbeurs Openbare Ruimte te verplaatsen naar de hallen van Koninklijke Jaarbeurs. Wat volgt is een nauwe samenwerking waar ‘begrip voor elkaars situatie’ de boventoon voert. Marcel Beelen, COO ExpoProof, vertelt er meer over.
Lees meer
Geheugenpolidag
Case

Kracht van vertrouwdheid: Jaarbeurs als gastheer van Geheugenpolidag

‘Dit voelt weer als thuiskomen’ zegt Ellis Verpoort, projectmanager van Congress Care, als ze weer bij Koninklijke Jaarbeurs binnenstapt. Sinds een paar jaar organiseert Congress Care in opdracht van Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN) elk jaar in de eerste week van november, de Geheugenpolidag bij Jaarbeurs. Ze is nog steeds blij met de keuze voor de congreslocatie in Utrecht.
Lees meer
WHO congres Beatrix Theater Jaarbeurs
Case

WHO congres schittert in Beatrix Theater van Jaarbeurs

Utrecht: Heart of Health. Dé regio waar we samenwerken aan een gezondere, duurzame toekomst. Dat is ook wereldwijd niet onopgemerkt gebleven, want afgelopen november was Utrecht de gastheer van het internationale European Healthy Cities Network Conference. Het congres vond plaats op meerdere dagen en bij verschillende locaties, waaronder Koninklijke Jaarbeurs. Elke dag startte het programma in het rode pluche van het Beatrix Theater. We blikken terug met Miriam Weber, healthy city coordinator bij gemeente Utrecht.
Lees meer
IPON 24 Reshift
Case

Een dik decennium samenwerken: de band tussen Reshift en Jaarbeurs

Betrouwbaarheid. Dát is wat Anita de Jonge, projectmanager bij Reshift, het meest waardevol vindt aan samenwerken met Koninklijke Jaarbeurs. Al meer dan vijftien jaar organiseert het bedrijf uit Haarlem events in Utrecht. En dat blijven ze doen. Inmiddels organiseren ze drie keer per jaar een congres in Supernova en een tweejaarlijkse vakbeurs, IPON, in de hallen.
Lees meer
SocialToday Event in Beatrix Theater
Case

Frankwatching SocialToday Event 2024: de toekomst van social media

Hoe kan je een evenementenruimte voor je laten werken? Laila van der Linden, Eventmanager bij Frankwatching, vertelt hoe zij de MeetUp-locaties van het Beatrixgebouw complementeerde aan het Beatrix Theater tijdens het SocialToday Event 2024. "De locaties hebben echt bijgedragen aan het succes!''
Lees meer