STRN

Internationale hub voor de duurzaamheidstransitie

Eind augustus vult congrescentrum Jaarbeurs Media Plaza zich met honderden wetenschappers uit de hele wereld: politicologen, sociaal geografen, planologen, sociologen, innovatie-experts en vele andere promovendi, hoogleraren en universitair medewerkers. Het onderwerp: hoe kunnen we de duurzaamheidstransitie verbeteren en versnellen? En wat is onze rol als wetenschappers daarbij? Ontwikkel je alleen kennis of ben je ook actief onderdeel van de oplossing? Time is running out en dat weten de verzamelde academici als geen ander. 

Drie dagen lang gaat het om de uitwisseling van kennis, het leggen van nieuwe contacten en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. De International Sustainability Transitions Conference is de jaarlijkse bijeenkomst van STRN, het Sustainability Transitions Research Network, waar wetenschappers uit de hele wereld bij zijn aangesloten. Voor het eerst sinds de COVID-19 pandemie is de conferentie weer live. “Er was een grote behoefte om elkaar weer fysiek te zien”, aldus Adriaan van der Loos, netwerkmanager van STRN en in het dagelijks leven verbonden aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van Universiteit Utrecht. “En dat wilden we graag doen in de stad, buiten de academische setting van het Science Park. Toen we een jaar geleden met de voorbereidingen begonnen, viel het oog al snel op de conferentieruimtes van Jaarbeurs.”

Groot maar toch intiem

De Polarzaal in congrescentrum Media Plaza werd gebruikt als plenaire zaal. “Voor mij echt wel een hoogtepunt”, aldus Adriaan, “om ineens voor vijfhonderd collega’s op een podium te staan. De setting met het podium in het midden, maakte het ondanks het grote aantal mensen heel intiem. En dat persoonlijke wilden we ook graag.” Andere zalen werden gebruikt voor workshops, paper presentaties, ‘speed talk sessies’ en andere interactieve bijeenkomsten. 

Dynamisch programma

Responsibility and Reflexivity in Transitions was het thema van de conferentie. Wat is een rechtvaardige duurzaamheidstransitie? Grondstoffen raken op, er is een klimaatcrisis, de energiezekerheid neemt af; het raakt de maatschappij op alle fronten, van voedselzekerheid tot mobiliteit. Hoe verdelen we de kosten van de transitie tussen arm en rijk in de wereld? En onderzoeken we als wetenschappers alleen de problemen, of werken we ook schouder aan schouder mee aan de oplossingen? In het programma is er ruimte voor het gesprek tussen wetenschap en politiek – mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. En er is een sterke link gemaakt tussen de onderzoeksprocessen in kunstvormen en wetenschap. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar versterken? De samenwerking tussen de twee biedt de deelnemers verschillende perspectieven, innovatieve ideeën en kennisverdieping. Collega’s van de Urban Future Studios  van Universiteit Utrecht schetsen toekomstscenario’s. Het zorgt voor een dynamisch programma.

internationale hub voor de duurzaamheidstransitie

“Voor het programma draaiden we onze hand niet om, maar het werkte erg prettig samen met Jaarbeurs wat betreft de praktische kant”

Adriaan: “Voor het academisch programma draaiden we onze hand niet om, maar het werkte erg prettig samen met Jaarbeurs wat betreft de praktische kant. In het begin was het even zoeken – het leek alsof je een academische opleiding nodig had om de offerte goed te kunnen begrijpen – maar toen dat eenmaal duidelijk was, was het heel prettig schakelen met Monique, onze accountmanager. Techniek, catering – alleen vega en vegan natuurlijk – het liep allemaal perfect. Natuurlijk, er zijn altijd kleine dingetjes die beter kunnen, sojamelk en havermelk bij de koffiezetapparaten bijvoorbeeld, maar we zijn erg tevreden. Qua kosten was het voor de deelnemers ook goed te doen, vergelijkbaar met wat de conferentie hen afgelopen jaren kostte bij andere universiteiten.”

Makkelijk te bereiken

Midden in de stad was voor de organisatoren ook een praktisch voordeel. “Mensen hadden geen taxi’s nodig om van en naar hun hotel te komen. Veel gasten uit Europa kwamen ook met de trein en dat was helemaal makkelijk.” Speelden de duurzaamheidsambities van Jaarbeurs zelf nog een rol bij de locatiekeuze? Adriaan: “Eigenlijk kwamen we daar pas achter toen we de keus al hadden gemaakt. Maar het is best iets om nog meer te benoemen. Ik denk dat onze deelnemers dat interessant hadden gevonden. En het is zeker iets waar Jaarbeurs trots op mag zijn.”

Met een rijke oogst aan kennis, verse contacten en nieuwe ideeën zijn de wetenschappers uit het Sustainability Transitions Research Network inmiddels weer aan de slag. Om, net als Jaarbeurs, de duurzaamheidstransitie te verbeteren en te versnellen. Er is geen tijd te verliezen.

Duurzaam congres organiseren

Ook een congres bij Jaarbeurs organiseren?

Account- en eventmanager Fleur

Heb jij een gaaf idee voor een evenement of beurs? En zoek je hiervoor een grote centraal gelegen evenementenlocatie? In ons beurs- en congresgebouw hebben wij de ruimte en passie voor jouw evenement in Utrecht.

Neem contact met mij op. Ik vertel je graag meer over alle mogelijkheden in onze evenementenlocatie in Utrecht.

fleur.van.den.berg@jaarbeurs.nl  +31(0)30 295 5023 

Cases

Scherm Power BI in zaal
Case

PowerBI Gebruikersdagen bij Jaarbeurs trekken élk jaar meer bezoekers

Als je al een aantal jaar op rij met elkaar samenwerkt, weet je wat de ander van je verwacht en nodig heeft. Dat kan enorm in je voordeel werken tijdens de aanloop naar een event. Zo is dat ook tussen PBIG en Koninklijke Jaarbeurs. Begin dit jaar organiseerde PBIG voor de zevende keer de PowerBI Gebruikersdagen in de congreslocaties Supernova en Media Plaza van Jaarbeurs. En wederom met succes: het event weet elk jaar meer bezoekers te trekken.
Lees meer
Selfie van twee mensen
Case

MVO Nederland organiseert groot zakelijk duurzaamheidsfestival bij Jaarbeurs

Als je hét grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar organiseert, dan vraagt dat uiteraard om een duurzame locatie. Daarom wilde MVO Nederland de Dag voor DoenDenkers opnieuw bij Koninklijke Jaarbeurs organiseren. Een terugblik met Manager Communicatie & Public Affairs van MVO Nederland, Marije Perdon, over de organisatie van dit groene evenement: ‘We kregen bij Jaarbeurs echt de ruimte om te programmeren wat we wilden.’
Lees meer
Padel 1
Case

Jaarbeurs omgetoverd tot indoor padelbaan

Koninklijke Jaarbeurs is deze zomer de hotspot voor de fervente padelliefhebber. Een beurshal is omgetoverd tot indoor padelbaan met zes wedstrijdbanen. Samen met Rekré Sport, Majesty Padel, The HEINEKEN Company en Ondernemersfonds Utrecht is een sportieve droom werkelijkheid geworden. Twee maanden lang kunnen zowel recreatieve als competitieve padelspelers in Utrecht hun hart ophalen en is de stad nog een faciliteit van het populaire padellen rijker. We blikken met de betrokken partijen terug op de totstandkoming van dit unieke initiatief.
Lees meer
Trading Card Games Jaarbeurs
Case

Waarom Jaarbeurs is uitgegroeid tot dé hotspot voor Trading Card Games

Utrecht en Koninklijke Jaarbeurs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want wie Utrecht zegt, zegt Jaarbeurs. En andersom. Tegenwoordig hebben ze nog een gemene deler, want samen hebben ze zich ontpopt tot een mekka voor liefhebbers van Trading Card Games (TCG). Vanuit alle hoeken van de wereld komen TCG-fans naar Jaarbeurs om kaartspellen van onder andere One Piece, Pokémon, Magic the Gathering en Yu-Gi-Oh! te spelen.
Lees meer
Rabobank 125 jaar medewerkersfeest bij Jaarbeurs Utrecht Evenementenlocatie
Case

Rabobank organiseert festival voor 10.000 man bij Jaarbeurs

Een compleet evenement voor 10.000 medewerkers organiseren in ongeveer drie weken tijd. Onmogelijk, zou je zeggen. En toch deed Rabobank het. Ter ere van het 125-jarig bestaan werd alles uit de kast getrokken voor een immens groot feest bij Koninklijke Jaarbeurs. Hoe ze dit klaarspeelden in zo’n korte tijd? Eventmanager bij de Rabobank, Hester Wilms onthult: ‘Wederzijds vertrouwen in elkaar.
Lees meer
PTG
Case

PTG/e kiest voor Jaarbeurs als vaste opleidingslocatie

Van ‘incidenteel’ een vergaderruimte huren bij Koninklijke Jaarbeurs naar 25 dagen per jaar een vaste zaal om postacademische cursussen te geven. Polymer Technology Group Eindhoven (PTG/e BV) heeft sinds een jaar ‘een nieuwe strategische plek’ gevonden bij het vergadercentrum Jaarbeurs MeetUp in het Beatrixgebouw in Utrecht. Tijd voor een evaluatie. Waarom kiest deze onderzoeks- en kennispartner specifiek voor Jaarbeurs en wat maakt het een geschikte locatie voor hun opleidingen?
Lees meer