JB Twan

Een familiegeschiedenis - Koninklijke Jaarbeurs door de ogen van Twan Bakker

Koninklijke Jaarbeurs: de bevlogen, duurzame en vernieuwende gastheer van heel Nederland. Een plek waar je elkaar ontmoet, inspireert, leert en groeit. We vertellen je graag wat er bij Koninklijke Jaarbeurs speelt en de manier waarop we dingen aanpakken. Hoe? Door kennis te maken met ons sterkste punt: onze mensen. Twan Bakker (21) werkt naast zijn studie economie en bedrijfseconomie aan de Universiteit Utrecht als assistent-supervisor bij Jaarbeurs. Als geschiedenisliefhebber met een passie voor Jaarbeurs, verraste hij zijn collega’s met een ware ‘Jaarbeurstentoonstelling’.  

Mijn passie 
Twee jaar geleden wees zijn moeder hem op de vacature medewerker catering bij Jaarbeurs. Een vacature die hem direct aansprak, vooral ook omdat een aantal familieleden hem bij Jaarbeurs voorgingen. “Tijdens de introductie kregen we een rondleiding door het complex. Ik was onder de indruk van de grootte en de diversiteit aan activiteiten. Aan het einde van de rondleiding kregen we onze personeelspas met daarop ‘Mijn pas(sie)’. Ik moest enorm lachen, zo typisch Utregs. Op dat moment wist ik echter nog niet dat ik mijn passie ook echt gevonden had.” 

Persoonlijk contact 
Na een half jaar op verschillende plekken te hebben gewerkt, merkte Twan dat het werk bij vergadercentrum Jaarbeurs Meet-Up hem het meeste aansprak. Al vrij snel promoveerde hij van eerste medewerker tot assistent-supervisor. In die rol coördineert hij samen met een aantal collega’s de ontvangst van gasten in dertig verschillende vergaderzalen op vier verdiepingen. “Het directe contact met klanten vind ik ontzettend leuk. Elke dag weer doe ik mijn uiterste best om het voor onze gasten zo leuk en zorgeloos mogelijk te maken. Je leert veel verschillende mensen kennen. Ik word eigenlijk betaald om met mensen te praten, hoe leuk is dat! Voor mij is Meet-Up een afspiegeling van de samenleving, iedereen komt hier.” Het is niet alleen het werk met klanten dat Twan aanspreekt, maar ook zijn collega’s zijn voor hem belangrijk. “Iedereen geeft elkaar ‘s ochtends een hand. Het is mooi om de dag zo te beginnen. Voordat de gasten arriveren klinkt er regelmatig muziek tijdens de voorbereidingen. Een van mijn collega’s zingt graag mee, heerlijk! We zijn een hechte groep.”  
 

“Mijn voltijd studie is ‘Jaarbeurskunde’ en ik volg een minor economie en bedrijfseconomie”

Flexibiliteit 
Door de flexibiliteit die Jaarbeurs biedt is Twans werk goed te combineren met zijn studie. “Mijn voltijd studie is Jaarbeurskunde en ik volg de minor economie en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Utrecht. Ik ben vaker hier dan op de universiteit, dat komt echt omdat ik het hier zo leuk vind,” zegt hij breed lachend. Flexibel is Jaarbeurs ook in het soort werkzaamheden. Deze zomer werkt hij voor de tweede keer op kantoor. Vorig jaar op de financiële afdeling en dit jaar op de afdeling inkoop. “Ik word behandeld als volwaardig lid van het team en krijg veel verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn ideeën uit te werken. Iedereen is heel toegankelijk en van hiërarchie is nauwelijks sprake. Op kantoor voelen functies slechts als een titel. Iedereen is heel toegankelijk en ik zie functies voornamelijk als een omschrijving van een takenpakket.” 

Meer dan een werkplek 
Jaarbeurs is voor Twan meer dan een werkplek. “Het is een plek waar ik mezelf kan ontwikkelen, vriendschappen sluit en waardevolle ervaringen opdoe. Zo sta je met collega’s op de Pride, maak je een regenboogwandeling tijdens de Diversiteitsweek of leer je omgaan met je energie- en stressniveau tijdens de Summer School.” 

Een familiegeschiedenis 
Wat Jaarbeurs extra speciaal maakt voor Twan is zijn familiegeschiedenis. "Mijn oudoom heeft hier van ongeveer 1950 tot 1985 gewerkt en zijn dochters vervolgens ook weer geruime tijd. Het grappige is dat mijn oudoom mijn supervisor heeft opgeleid en zij leidt mij nu op als assistent supervisor," vertelt hij trots. Niet alleen zijn familiegeschiedenis wekt zijn interesse, maar ook de geschiedenis van Jaarbeurs laat hem niet ongemoeid. Een maand lang dook hij in de archieven van Jaarbeurs. Voor de maandelijkse Jaarbeursborrel maakte hij met zelfgemaakte informatieve posters een tentoonstelling waarin hij collega’s liet kennismaken met de geschiedenis van Jaarbeurs. “Alles wat ik bij geschiedenis heb geleerd over de laatste honderd jaar, vind je terug in de geschiedenis van Jaarbeurs. Als het gaat om emancipatie van vrouwen, dan heeft Jaarbeurs de Emancipade georganiseerd. Er zijn hier maar liefst 75.000 demonstranten geweest om te demonstreren tegen de Vietnamoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Jaarbeurs een belangrijke rol in de wederopbouw gespeeld. Op de Bouwbeurs van 1983 werd al geëxperimenteerd met prefab-huizen, iets dat nu nog steeds een trending topic is. Er is zoveel te vertellen. Jaarbeurs is Nederland in het klein.” 
 

“Jaarbeurs is Nederland in het klein” 

Toekomst bij Jaarbeurs  
Over tien jaar ziet Twan zichzelf nog steeds bij Jaarbeurs. "Ik zou graag bij Jaarbeurs willen blijven werken. En als ik dat dan aan een functie mag koppelen, dan zou ik graag conceptontwikkelaar van beurzen worden, bijvoorbeeld in de zorgsector. Laatst dacht ik nog, hoe mooi zou het zijn als er bij Jaarbeurs een congres voor longcovid patiënten georganiseerd wordt. Ik zit vol ideeën." 

Mensenwerk 
Op de vraag welke advies hij nieuwe medewerkers zou geven antwoordt hij: "Probeer zoveel mogelijk mensen te leren kennen. Hoe meer mensen je kent, hoe makkelijker en leuker je werk zal zijn. Het persoonlijke contact met klanten en collega’s, dat maakt het werk bij Jaarbeurs geweldig."