Met een brede glimlach vertelt Rick over zijn stage bij Jaarbeurs. Inmiddels loopt hij ruim een jaar stage op de facilitaire afdeling. Een plek waar hij zijn ritme vindt, waar hij zich welkom voelt, en waar hij iedere dag met trots de verkoeling van het dak regelt, ruimtes controleert en zijn werklijst nauwkeurig bijhoudt. “Het is rustiger dan waar ik hiervoor werkte. Dat is fijn. We zitten met drie à vier mensen in het team. Ik voel me hier echt op m’n plek.” Rick was één van de deelnemers van het Erik Scherder Huis, een bijzonder initiatief voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het huis biedt structuur, persoonlijke begeleiding en kansen om weer actief deel te nemen aan de maatschappij. Rick is een voorbeeld van hoe zo’n kans kan uitgroeien tot een duurzaam perspectief. “We zetten bewust de stap naar een stageplek bij Jaarbeurs, omdat we geloofden in Rick en in de kracht van samenwerking,” vertelt zijn begeleider vanuit het Erik Scherder Huis. “En het mooie is: het werkt.”
Een nieuwe koers, na jaren van vechten
Ricks verhaal is er één van doorzetten. Op zijn 17de werd een hersentumor ontdekt die hem tijdelijk verlamde. Hij moest alles opnieuw leren: lopen, spreken en functioneren. “Ik ben al dertien jaar aan het knokken. Sinds kort voel ik: ik doe weer echt mee.”
Ik ben al dertien jaar aan het knokken. Sinds kort voel ik: ik doe weer echt mee.Rick Verhaar
Voor zijn hersenletsel werkte Rick jarenlang in de binnenvaart. “Ik was leerling-schipper vanaf mijn veertiende. Ik voer op de Rijn in België en Duitsland. Maar het waren lange dagen, soms wel 100 uur in vijf dagen. Dat was op een gegeven moment niet meer houdbaar.” De overgang naar een baan op het vaste land was groot, maar nodig. “Bij Jaarbeurs werk ik nu vier ochtenden in de week. Dat is overzichtelijk en goed te doen. En de collega’s zijn echt superleuk.”
Een werkplek met ruimte om te groeien
De samenwerking tussen het Erik Scherder Huis en Jaarbeurs ontstond onder andere via de vakbeurs Zorg & ict, waar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder als spreker betrokken was. Vanuit daar werd de verbinding gelegd en kreeg Rick de kans om zijn stage te doen bij Jaarbeurs. “Het is geweldig om te zien hoe een organisatie als Jaarbeurs iemand als Rick niet alleen een plek geeft, maar echt ziet en ondersteunt,” zegt Erik Scherder. “Werk is zoveel meer dan inkomen: het geeft structuur, eigenwaarde en sociale verbinding. Dat is precies waar het in het Erik Scherder Huis om draait.” Ook Rick voelt die waarde dagelijks. In de middagen ging hij vaak terug naar het Erik Scherder Huis in Amsterdam. “Daar sporten we, leren we en kun je cursussen volgen. BHV, Engels, als je iets wilt leren, wordt dat besproken. Je moet het zelf aangeven, maar je krijgt de ruimte. Die afwisseling is echt fijn.”
Het is geweldig om te zien hoe een organisatie als Jaarbeurs iemand als Rick niet alleen een plek geeft, maar echt ziet en ondersteunt.Erik Scherder
Toekomstplannen en trots
Rick droomt ervan om uiteindelijk huismeester te worden. Hij zit nog midden in zijn ontwikkeling, maar durft weer plannen te maken. “Ik ontdek wat ik aankan, en hoe ver ik kan gaan. Soms maak ik me wel zorgen of ik het volhoud, maar tot nu toe gaat het goed.” Thuis zorgt hij voor zijn hond, kookt hij graag en is hij veel op pad. En misschien nog wel het belangrijkst: hij heeft sinds kort een eigen huis. “Dat zijn echt mijlpalen voor mij.” Bij Jaarbeurs kijken collega’s vol bewondering naar Rick. Zijn inzet, eerlijkheid en doorzettingsvermogen maken indruk. Hij is een waardevolle collega, en zijn verhaal laat zien wat er mogelijk is als mens en organisatie elkaar de ruimte geven om te groeien.