Beurs duurzaamheid evenementensector installatiesector - VSK

Een duurzaam evenement organiseren: waar houd je rekening mee?

Een event organiseren wanneer duurzaamheid een belangrijke focus heeft binnen je bedrijf: hoe pak je dat aan? Het vraagt enkel wat voorbereiding en aandacht voor de details. Er zijn verschillende manieren waarop je duurzaamheid integreert in je event. Dit zijn zes belangrijke aspecten waar je als organisator rekening mee kunt houden. 

1. Kies voor een duurzame locatie

Uiteraard begint het met de locatie. Kies bij voorkeur voor een locatie met het Green Key Certificaat. Let erop dat de evenementenlocatie goed bereikbaar is met openbaar vervoer of kijk of er alternatieven zijn, zoals voldoende laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast is het belangrijk dat de locatie duurzaamheid zelf ook hoog op de agenda heeft staan. Dit vergroot de kans dat men energiezuinig werkt en (zoveel mogelijk) hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Bij Jaarbeurs zit je sowieso goed, wij hebben onszelf een doel gesteld: de meest duurzame congres- en evenementenlocatie van Europa worden. 

Catering

2. Ga voor lokaal en vega(n)

Heb je al nagedacht over de hapjes en drankjes? Hier kan je een flinke slag slaan namelijk. Heel leuk al die exclusieve hapjes, overgevlogen vanuit alle hoeken van de wereld… maar niet zo duurzaam. Kies als alternatief eens voor lokale producten, bij voorkeur biologisch en seizoensgebonden. Dit scheelt een hoop vervoer en daarmee ook een heleboel co2. Overweeg daarnaast om vegetarische en veganistische opties aan te bieden, dit is beter is voor het milieu én voor de gezondheid. Win-win dus.

Eventsummit beurslocatie evenement locatie Jaarbeurs U trecht

3. Duik in het afval

Dit is een hele belangrijke: een event krijgt immers al snel een hoop afval. Je denkt als eerste waarschijnlijk aan wegwerpservies- en bestek. Maar er is meer. Véél meer. Door hier secuur naar te kijken, maak je een enorme duurzame stap. Vermijd het gebruik van papier (brochures, plattegronden etc); ga zoveel mogelijk digitaal. Bij Jaarbeurs gebruiken we bijvoorbeeld de Jaarbeurs Live App om digitaal te navigeren en communiceren met bezoekers.

En wat dacht van al die verpakkingen, badges, bloemen, tapijt, decors etc.? Kijk wat je nodig hebt en vraag jezelf dan af hoeveel afval dit oplevert. Kan dit anders? Is er een duurzaam alternatief?   

live app

4. Minimaliseer voedselverspilling

Bereid eten en drinken pas als het besteld wordt. Het betekent weliswaar dat mensen eventjes moeten wachten op hun hapje of drankje, maar zo weet je zeker dat er zo min mogelijk overblijft. Toch voorkom je het nooit helemaal. Het is immers lastig te plannen en je weet niet of je met grote of kleine eters te maken hebt. Denk daarom ook na over wat je na het event gaat doen. Doneer het overgebleven voedsel bijvoorbeeld aan de voedselbank of bied aan het via de app Too Good To Go.    

5. Vermijd energie slurpende apparatuur

Zonder audiovisuele middelen, geen volwaardig event. Maar helaas staat deze apparatuur meestal niet bekend om het energiezuinige label. Let erop dat je zoveel mogelijk draadloze apparatuur gebruikt. Zo bespaar je meters kabels, vervoer, verpakking etc. Vraag jezelf daarnaast wat snelle quick fixes af om je apparatuur te verduurzamen: 

  • Werk je met ledverlichting? 
  • Gebruik je oplaadbare batterijen waar het kan? 
  • Zijn er bewegingssensoren voor lampen die niet de hele dag aan hoeven? 
Plug&Play

6. Inspireer anderen

Spread the word! Een duurzame ambitie wordt nog duurzamer als je anderen ermee inspireert. Zorg dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de duurzame doelen en hoe je die wil bereiken. Maak van duurzaamheid een prominent thema binnen het event. Stimuleer bijvoorbeeld medewerkers en bezoekers om met het openbaar vervoer te komen. Zet uitleg neer bij de catering en vertel op de app welke duurzame keuzes jullie hebben gemaakt tijdens de organisatie van het event. 

duurzaam event organiseren hoe doe je dat

Zet ook de eerste stap naar een duurzamer event

Als je het ons vraagt, hoort duurzaamheid op iedereens agenda te staan. Zo beschermen we het milieu en kunnen we onze negatieve impact hierop verminderen. Er zijn nog veel meer redenen om duurzaamheid te integreren in je event.

Alleen al de kosten die je bespaart: door voor duurzame maatregelen te kiezen, zoals het hergebruiken van materialen, bespaar je op de lange termijn geld. Ook draagt het bij aan een positief imago, want zo ziet jouw doelgroep ook dat je bewust omgaat met het milieu. Dit kan leiden tot betere branding en een grotere loyaliteit van je bezoekers. En tot slot draag je bij aan bewustwording. 

'Alleen samen bouwen we aan een duurzame toekomst.'

Samen maken we het verschil

Zoek je een locatie die duurzaamheid net zo belangrijk vindt als jouw organisatie? Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van een event? Wij zijn er voor je. Neem contact op via de onderstaande gegevens. Of kom langs en laat je inspireren door onze duurzame mogelijkheden.  
 

Fleur van den Berg

We helpen je graag

Accountmanager Fleur

Op zoek naar een duurzame congreslocatie in Utrecht? We helpen je graag!

Meer weten? Neem contact met mij op voor alle mogelijkheden. Of kom langs en ervaar zelf de vele mogelijkheden van ons congrescentrum.

events@jaarbeurs.nl  +31(0)30 295 58 81

Blogs

content conference
Blog

Last-minute event organiseren? Dit zijn vier unieke parels van Jaarbeurs

Nog snel voor de zomervakantie een event organiseren of juist de voorbereidingen treffen voor een bijeenkomst na de vakantie? Een congres, bijeenkomst of workshop is de ideale manier om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen of je bedrijfsbranding te maximaliseren. En daar hoef je echt niet maandenlang van tevoren een locatie voor vast te leggen. Je bent altijd welkom in een van de vier unieke congresgebieden van Koninklijke Jaarbeurs.
Lees meer
corry1
Blog

Jaarbeurs door de ogen van: Corry Neggers, Accountmanager Congressen & Healthcare Champion

Koninklijke Jaarbeurs: de vriendelijke, duurzame en vernieuwende gastheer van heel Nederland. Een plek waar je elkaar ontmoet, inspireert, leert en groeit. We vertellen je graag wat er bij Jaarbeurs speelt en hoe we dingen aanpakken. Hoe? Door kennis te maken met ons meest waardevolle bezit: onze mensen. Corry Neggers vertelt over haar werkzaamheden als accountmanager bij Jaarbeurs en haar rol als Healthcare Champion,
Lees meer
event organiseren  - wat wil je bereiken - organiseer bij jaarbeurs
Blog

EHBO: Zó organiseer je het beste evenement

Het organiseren van een evenement is niet niks. Maar ondanks dat geen enkel event hetzelfde is, steken in het begin van de organisatie vaak toch dezelfde vragen en struikelblokken de kop op. Daarom bieden we ‘EHBO: Eerste Hulp Bij Organiseren’. Om juist die issues te tackelen geeft Moniek, account- en eventmanager congressen bij Jaarbeurs, 7 tips voor een solide basis van jouw evenement.
Lees meer
Mayen_Foto
Blog

Jaarbeurs door de ogen van: Brand Marketing Manager Mayen van Luttikhuizen

Koninklijke Jaarbeurs: de vriendelijke, duurzame en vernieuwende gastheer van heel Nederland. Een plek waar je elkaar ontmoet, inspireert, leert en groeit. We vertellen je graag wat er bij Jaarbeurs speelt en hoe we dingen aanpakken. Hoe? Door kennis te maken met ons meest waardevolle bezit: onze mensen. Mayen van Luttikhuizen bijt de spits af.
Lees meer
Eventsummit beurslocatie evenement locatie Jaarbeurs U trecht
Blog

Een evenement voor de evenementenbranche – dat moet goed gaan!

Stel dat je als evenementenlocatie bijna 4.000 partners uit de evenementensector over de vloer krijgt. 4.000 creatieve en ondernemende medespelers, maar ook mensen die nét even wat kritischer beoordelen of alles wel vlekkeloos verloopt. Dan ligt de druk misschien toch even wat hoger? Begin maart vond de 15e editie van de EventSummit plaats: hét jaarlijkse evenement voor de evenementenbranche zelf. We vroegen de hoofdspelers van de organisatie, Arjen Lemstra, oprichter en organisator en Tamara Boogaard, Key accountmanager Jaarbeurs, om nog even terug te blikken op deze jubileumeditie en wat hun plannen zijn voor volgend jaar.
Lees meer
ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht
Blog

Voor het organiseren van het grootste trance-evenement ter wereld is opperste concentratie nodig

55.000 bezoekers. Tientallen miljoenen kijkers en luisteraars wereldwijd via de livestream. Vijf verschillende podia, geweldige lasershows. Hoe is het om na twee jaar winterslaap 's werelds grootste trance-evenement: de 1000e editie van A State of Trance (ASOT), dé show van Neerlands trots top DJ Armin van Buuren, mogelijk te maken? Eventmanager Hidde Paauw en accountmanager Jasper Peeters vertellen erover.
Lees meer