Positieve impact maken. Dát stond er op de agenda in de eerste week van april in Jaarbeurs. Tijdens de tweede editie van de Impact Fair werd impact tastbaar. Letterlijk. Geen eindeloos gepraat over verduurzaming. Geen doemdenken. Wél drie dagen lang doen, ontdekken en ontmoeten. De Impact Fair liet zien dat duurzaamheid niet alleen urgent is. Het is inspirerend, concreet én geeft nieuwe energie.
De Impact Fair is een initiatief van Jaarbeurs en Better Together Agency. Het is ontstaan om samen sneller vooruitgang te boeken, samenwerkingen aan te gaan en elkaar te inspireren. Om een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen die aan de slag wil gaan. Om samen op een positieve manier bij te dragen aan de wereld van morgen. En dat is gelukt. Drie dagen lang was Jaarbeurs een levend laboratorium voor verandering.
Impact maken in festivalstijl
Oprichter Micha van Hoorn, creative director bij Better Together Agency, vertelt: “Impact maken begint bij verbeelding. Door te laten zien dat het anders kan. Niet alleen door erover te praten, juist door het te doen. Door te proeven, te voelen en te ervaren.” De Impact Fair nodigde uit tot actie: in een festivalachtige setting werden bezoekers uitgenodigd om mee te doen. Door in een VR-wereld te stappen bijvoorbeeld. Of een kijkje te nemen bij een fair fashion atelier. Door hun mentale weerbaarheid te testen in een 8D-cabine en geld te doneren aan een goed doel tijdens een live radioprogramma. Zelfs het parkeerterrein werd interactief dankzij een bandenprogramma. Te zachte autobanden werden ter plekke opgepompt om zo onnodige CO2-uitstoot te verminderen.
Fotograaf: Samuel Wagner
Inspirerende gesprekken voeren
Ook waren er sprekers. En wederom: geen eindeloze monologen door de microfoon, wel inspirerende gesprekken. Zo ging Gravin Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg in gesprek met het publiek, iets wat vaak enkel gemodereerd wordt. Micha: “Maar dit was echt een ontmoeting. Een meet-up. Het werd een inspirerend dialoog met jongeren over sociaal ondernemerschap. En dát is waarom we dit doen. Waarbij we niet alleen de bezoekers inspireren. Maar elkaar! Ook Eloise kan naar buitenlopen en denken: ja, nu weet ik beter waar ik heen wil.”
Absolute top bij elkaar brengen
Nieuw dit jaar was de ‘Leaders Exchange’, waarbij leiders met een impactmandaat in een besloten ruimte met elkaar in gesprek gingen. Geen keynotes of paneldiscussies, wél echte gesprekken. In een kas, in een cirkel en zonder schermen. Micha: “Vorig jaar zagen we dat bottom-up communicatie goed werkte. Maar zonder top-down lukt het niet; impact heeft een mandaat nodig. Daarom besloten we nu de top bij elkaar te brengen. En dat lukte: de CEO van Nespresso, de president-directeur van NS, de CFO van Auping – iedereen was er. Niet om te zenden, maar wel om het gesprek met elkaar aan te gaan of elkaar te helpen met moeilijke vraagstukken. Enorm waardevol om te zien.”
Alle 17 Sustainable Development Goals
Uniek aan de Impact Fair is hoe de SDG’s – de Sustainable Development Goals, verweven zijn met de fair. Het is het grootste impactevent in Nederland dat álle zeventien doelen samenbrengt. Micha: “Er zijn veel evenementen die binnen één SDG-domein verdieping behandelen. Wij doen ze allemaal. Dat uit zich in verschillende vormen, bijvoorbeeld paviljoens met bepaalde thema’s, verschillende exposanten en ook onze eigen partnerships die het doel aanstippen. De absolute wens is om het te clusteren per doel, maar dat is lastig, want veel organisaties focussen zich op meerdere SDG’s. We proberen het daarom wel te thematiseren.
Samen bereik je meer
Mathijs de Vries, accountmanager bij Jaarbeurs, is het eens met Micha en voegt daaraan toe: “Neem bijvoorbeeld doel nummer 17, ‘Partnerschap om doelstellingen te bereiken.’ Jaarbeurs heeft de ambitie om de meest duurzame evenementenlocatie van Europa te zijn. Met alleen zo’n visie kom je er niet, je moet laten zien dat je het meent. Dat doen we door letterlijk ruimte te geven aan de Impact Fair. Bovendien sluit het perfect aan bij onze ambities. En we zien nu al dat het vruchten afwerpt: we kunnen veel van elkaar leren. Zo kwamen we in contact met i-did, Peukenzee en Stichting Stimular. Allemaal prachtige organisaties die ons helpen verder in onze duurzame ambitie.”
Op naar meer
Dat de Impact Fair impact heeft gemaakt, dát werd duidelijk. Nu is het tijd om de ‘bubbel’ te doorbreken. Micha: “We willen iedereen bereiken. Niet alleen de voorlopers. We moeten uit onze eigen bubbel. We moeten die groep aanspreken die wel wil bijdragen, maar nog niet weet hoe. Een grote groep, want volgens het CBS is dat het merendeel van de Nederlanders. En daarnaast: als we 25% weten te verleiden mee te doen, dan wordt ‘goed doen’ de norm. Daar ligt onze kans. Goed doen moet mainstream worden. En daar bouwen we met editie drie verder aan.”