Conny Helder

Topsprekers over artificial intelligence in de zorg tijdens drukbezochte vakbeurs Zorg & ICT

Conny Helder, Diederik Gommers en Marcel Levi aan het woord

 

Utrecht, 14 juni 2023 – Innovaties succesvol toepassen om zo samen te werken aan toekomstbestendige zorg is hét onderwerp tijdens Zorg & ICT, het grootste health tech event van Nederland dat nog tot en met 15 juni plaatsvindt in Koninklijke Jaarbeurs. Met het overkoepelende thema ‘In charge of the Future’ stond de tweede dag in het teken van artificial intelligence (AI). Topsprekers als Conny Helder, minister voor langdurige zorg en sport, prof. dr. Diederik Gommers, hoogleraar en afdelingshoofd IC van het Erasmus MC, en NWO-voorzitter Marcel Levi betraden vandaag het hoofdpodium om te spreken over AI.

 

Minister Conny Helder: AI gaat de zorg helpen

“Het is niet meer de vraag of, maar vooral hoe AI de zorg gaat helpen. De kwaliteit van data is daarbij van groot belang. Het ministerie van VWS neemt de regie op zich om dit beter te gaan regelen”, vertelt minister Helder. “Veel van het succes daarvan hangt wel af van de kwaliteit van de beschikbare data”. De minister kondigt aan dat ze met haar collega minister Kuipers daaraan werkt. “We gaan er werk van maken dat we niet meer met de fax werken, dat niet ieder specialisme en iedere sector zijn eigen hobby’s heeft. We gaan doorpakken en hier meer regie op voeren. Want gegevensuitwisseling, dat is gewoon key.”

 

Diederik Gommers: de menselijke maat voorop

Diederik Gommers volgde de minister op met een bevlogen pleidooi voor de inzet van AI als hulpmiddel bij het maken van keuzes in de zorg. “Voordat ik met pensioen ga, wil ik een AI-model dat het juiste advies aan de dokter kan geven. Een model dat helpt de juiste keuze te maken om behandelingen wel of niet te starten.” Ook met andere slimme toepassingen kan AI de zorgprofessionals helpen en daarmee ontlasten. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat we weer de echte connectie met de patiënten kunnen maken; het mangomomentje. Alles dat we bedenken, moet in het kader zijn van de menselijke maat.”

Diederik Gommers

Marcel Levi: een beetje meer realisme is op zijn plaats

“Er is een digitale transformatie in de zorg gaande,” stelt Marcel Levi. “De beloften van big data en gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog altijd groter dan de prestaties. Er zijn positieve uitzonderingen, met name bij beeldvorming in de oogzorg en oncologie. Daar maken computers het werk van dokters makkelijker.” Aldus Levi. De inzet van big data en AI in de gezondheidszorg bevindt zich volgens Levi nog altijd tussen enorme beloften en de kleren van de keizer. Concluderend stelt hij: “Het is van allebei een beetje. Ja, big data en AI zijn een enorme belofte. Maar een beetje minder hype en een beetje meer realisme zijn op hun plaats.”

Marcel

Een inspirerend content programma

“Ik ben er trots op dat wij met onder ander 150 kennissessies en sprekers uit de top van de gezondheidszorg een inspirerend content programma voor de bezoeker van Zorg & ICT hebben neergezet. Aan belangstelling is geen gebrek. De vele zorgprofessionals leren over slimme technologieën en innovatieve oplossingen die bijdragen aan een betaalbare, efficiënte en toekomstbestendige zorg”, zegt Audrey Wilschut, beursmanager Zorg & ICT. “Ook in de stad Utrecht dragen wij samen met alle partners van de Dutch Health Week, waar Zorg & ICT onderdeel van is, bij aan sterke positionering van regio Utrecht als Heart of Health.”

 

Dutch Health Week

Van 12 t/m 17 juni 2023 is Utrecht een week lang dé plek waar zo’n vijftienduizend zorgprofessionals deelnemen aan twintig zorgevents. Dutch Health Week is daarmee in Nederland het grootste evenement voor de gezondheidszorg in 2023.

Dutch Health Week is een initiatief van Jaarbeurs, die hierin nauw samenwerkt met de gemeente Utrecht, Utrecht Marketing, ROM Utrecht Region, Traiectum Sportcampus, FC Utrecht en tal van andere partijen.

Zorg & ICT vindt nog tot en met 15 juni 2023 plaats in Jaarbeurs.