Jaarbeurs beperkt verlies in 2021 tot 5,6 miljoen euro

Utrecht, 25 mei 2022 – Koninklijke Jaarbeurs heeft het verlies in corona-jaar 2021 weten te beperken tot 5,6 miljoen euro. In het eerste corona-jaar, 2020, leed Jaarbeurs nog een verlies van 12,4 miljoen euro, tegenover een nettowinst van ruim 12 miljoen euro in 2019. Dankzij de sterke uitgangspositie eind 2019, kostenbesparingen en de corona-werkgelegenheidsregeling van de overheid (NOW), is de financiële positie van Jaarbeurs nog steeds solide. Daardoor heeft Jaarbeurs 2021 kunnen benutten om de verduurzaming van Jaarbeurs en de digitale dienstverlening aan exposanten en bezoekers verder te versterken.

Ook in 2022 heeft de coronapandemie nog impact op de activiteiten van Jaarbeurs, net als geopolitieke ontwikkelingen en stijgende energieprijzen. Desalniettemin behoudt Jaarbeurs vertrouwen in de toekomst.

CEO a.i. van Koninklijke Jaarbeurs, Franka Morssink: “We zien na het opheffen van de meeste corona-maatregelen in maart, dat de behoefte van mensen om elkaar weer live te zien groot is. We zijn nog niet op het niveau van voor de coronapandemie, maar zien dat het herstel van de nationale markt zich goed doorzet, een markt waar Jaarbeurs van oudsher sterk in is. Ook in onze internationale activiteiten in China en Zuidoost-Azië zagen we de afgelopen periode een grote impact als gevolg van lokale lockdowns, maar ook daar herstelt de markt zich snel zodra corona-maatregelen worden opgeheven.”

Jaarbeurs investeerde in 2021 onder meer in de oprichting van de Dutch Health Hub, het online platform voor professionals in de gezondheidszorg en life sciences. Ook werd de Jaarbeurs Studio geopend voor online en hybride evenementen. Bij een aantal eigen beurstitels werd ervaring opgebouwd met het opzetten van communities en het organiseren van (aanvullende) online activiteiten.

De investeringen in de plannen voor De Nieuwe Jaarbeurs zijn in 2021 gezien alle onzekerheden op een bescheiden niveau voortgezet, zonder de ambitie om Jaarbeurs in Utrecht (verder) te transformeren in een duurzame en ‘slimme’ evenementenlocatie los te laten.

Het jaarverslag 2021 is te vinden op http://jaarverslag.jaarbeurs.nl.