Duurzaamheid

Groeien in een duurzamere wereld

De Jaarbeurs gelooft in een wereld waar we zorgvuldig omgaan met elkaar en onze omgeving. Waar de impact op de aarde wordt verminderd door hergebruik van grondstoffen, het controleren en reduceren van afval en de opwekking van eigen groene energie. Waar we lopen, fietsen en de trein nemen. Ons bewust zijn van onze onderlinge verschillen en die omarmen, zonder iemand tekort te doen. We geloven in een wereld die groter is dan de ruimte die wij bieden. Met de 2,3 miljoen mensen die we jaarlijks ontvangen kunnen we een positieve impact hebben op onze omgeving en de mensen die we raken.

Jaarbeurs heeft oog voor de maatschappij. In ons werk streven we altijd naar de perfecte balans tussen mens, milieu en maatschappij. Wij voelen ons maatschappelijk betrokken, zijn ons bewust van onze omgeving en de impact die wij op de toekomst hebben. Er is op het gebied van duurzaamheid veel te winnen, daarom willen we ook graag een aandeel hebben aan de oplossingen voor duurzaamheid. Hoe we dit in de praktijk toepassen lees je op deze pagina.

Voor al deze inspanningen zijn wij voor het tiende jaar op rij in het bezit van het gouden Green Key certificaat;  het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Daarbij doen we er alles aan om goed te zijn voor onze planeet, zonder dat jullie als bezoeker moeten inleveren op de beleving.

‘Ons doel is helder: we willen de duurzaamste congres- en eventlocatie van Europa zijn.’ Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer

Ambities en proofpoints

  • Ons doel is zero waste. Maar het afval dat er komt, moet volledig worden hergebruikt. Zero waste begint met anders inkopen. Daarin stimuleren wij ook de exposanten van onze beurzen; we bieden systeembouw in plaats van houtbouw aan. Dat bespaart per jaar nu al bijna tienduizend bomen.
  • We maken het onze bezoekers zo gemakkelijk mogelijk om hun afval goed te kunnen scheiden. Om goed te kunnen recyclen, moeten afvalstromen zo zuiver mogelijk zijn.
  • Bij evenementen gebruiken we speciale inzamelpunten voor kleine flesjes waar bezoekers eenvoudig het statiegeld kunnen doneren aan het Prinses Máxima Centrum. Hiermee wordt niet alleen het doel gesteund, maar zo'n apart inzamelpunt helpt meteen om de flesjes gescheiden in te zamelen.
  • Ook intern besteden we aandacht aan zero waste; zo organiseren we zero waste workshops voor onze medewerkers waarin ze samen onderzoeken hoe zij op hun afdeling mee kunnen helpen aan zero waste doel. 

Prinses Máxima Centrum

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. In het Prinses Máxima Centrum is alle hoog complexe zorg en research van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Als Jaarbeurs ondersteunen we deze missie van onze stadsgenoot met hart en ziel. Wil je een donatie doen? Ga dan naar de website van het Prinses Máxima Centrum. 

Afbeelding PMC
Marloes van den Berg

Vragen over onze duurzaamheidsambitie?

Marloes van den Berg is sinds februari 2020 Chief Sustainability Officer bij de Jaarbeurs. Samen met haar collega's werkt ze aan het verduurzamen van de Jaarbeurs.

"Als wij de 2,3 miljoen bezoekers die jaarlijks naar de Jaarbeurs komen kunnen inspireren en motiveren om de duurzame keuze te maken kiezen dan kunnen we echt iets toevoegen."

Wil je meer weten over onze plannen en ambities? Neem dan contact op met Marloes.