Computable Awards 2019

Image

  • 62.984 stemmen uitgebracht
  • 723 voordrachten in totaal ingediend
  • 21 categorieën
  • 14e editie van Computable Awards

Ict-vaktitel eert 21 winnaars tijdens spectaculaire show

Tijdens een spectaculaire awardsshow in het Beatrix Theater in Utrecht zijn op 29 oktober de winnaars bekend gemaakt van de Computable Awards 2019. Dit jaar was er niet echt één grote winnaar, de Awards werden mooi verdeeld over de verschillende genomineerden. Alleen Mendix en Microsoft wisten twee Computable Awards in de wacht te slepen. De avond werd gepresenteerd door journaliste en tv-presentatrice Dionne Stax. De Computable Awards 2019 stonden in het teken van digitalisering, dat als vijfde basiselement werd gekoppeld aan aarde, lucht, vuur en water.

Ook dit jaar werkte Computable weer met een algemene jury die meekeek in alle Awards-categorieën. In dit team zaten Jeroen Aris, Bart van der Mark, Reza Sarshar, Marjolein Schuurhuis en Fred Streefland. Onder de uiteindelijke winnaars wisten Mendix en Microsoft dus ieder twee Awards naar zich toe te trekken. Mendix won net als vorig jaar in de categorie Softwareleverancier van het Jaar en ceo Derek Roos won als CxO van het Jaar. Microsoft won met zijn Azure in de categorie IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar en ook in de categorie Partnerproject van het Jaar deelde het mee in de winst.

Verrassingen en usual suspects
Naast deze twee dubbelwinnaars zijn er in de overige zeventien categorieën alleen nog maar winnaars die met één award naar huis zijn gegaan. Daaronder bevingen zich wel een aantal verrassingen. Zo in de categorie Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar. Daarin wint Dell EMC en laat het de gedoodverfde favorieten Cisco en HP Inc. vlak achter zich. Unit4 verslaat in de categorie Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar een serieuze concurrent als Mirabeau en Amazon steekt KPN de troef af als leverancier aan het mkb. In de as a service-categorieën waren de winnaars iets minder verrassend maar visten toch enkele andere grote namen achter het net. Zo won Salesforce als saas-leverancier en liet het andere grote jongens als SAP en Oracle achter zich. Microsoft Azure behaalde in iaas en paas een glansrijke overwinning op Amazon Web Services en Google Cloud.

Maar er waren meer verrassingen, bijvoorbeeld in de categorie Service-integrator van het Jaar. Daarin versloeg Pink Elephant alle grote genomineerde dienstverleners in die categorie. Ook de winnaar bij de detacheerders was verrassend. Dit jaar geen iSense ICT Professionals, ze waren niet genomineerd, maar dat betekende niet dat een andere grote detacheerder hier er met de winst vandoor ging. Sterker zelfs, David verslaat hier Goliath; ITvitae wint van detacheerders als Peak-IT en Brunel. Verder waren er geen echte verrassingen meer: Fox-IT werd voor de vijfde keer in zes jaar tijd uitgeroepen tot Securityleverancier van het Jaar, Unisys wordt Serviceleverancier van het Jaar, Opleider van het Jaar is HBO-ICT Windesheim en Envision werd uitgeroepen tot Nederlandse Startup van het Jaar.

Projectcategorieën
Ook dit jaar is er weer een zwaar inhoudelijk jurytraject doorlopen in de vijf projectcategorieën van de Computable Awards. De top tien per categorie werd uitgenodigd om hun project te komen presenteren aan een vakjury, waarna de top vijf werd genomineerd. Op 29 oktober 2019 zijn vervolgens in deze projectcategorieën de vijf winnaars bekendgemaakt. Cyberwerf van Bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid (Security Field Lab) en Economic Board The Hague won in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB en ABN Amro, Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid deden dat in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf met hun big data tegen uitbuiting en mensenhandel.

Ook hebben we drie projectcategorieën in de publieke sector. VUmc en Pacmed wonnen in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg met hun machine learning op de intensive care. In de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs won het project HackShield Future Cyber Heroes  van SIDN Fonds, Flavour en KraBé Academy. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid was in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid maar liefst twee keer genomineerd en wist samen met IDEMIA, ICTU en de Dienst ICT van de Politie te winnen met het project Biometriesysteem voor de migratieketen.

Overige projecten en thema
Tot slot waren er nog drie projectcategorieën waarin de jurering iets anders is verlopen. In de categorieën Digital Innovatie van het Jaar en Digitale Transformatie van het Jaar bepaalde een groep Computable-experts de genomineerden en bepaalde juryoordeel en publieksstemming ieder voor de helft de winnaars. De digitale innovatie Hydro & Meteo data met IoT van Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians won, net als de digitale transformatie Smart Patrol van Rijkswaterstaat. De redactie van Computable bepaalde de genomineerden in de categorie Partnerproject van het Jaar, waarbij publieksstemming uiteindelijk volledig bepaalde dat het project SAP-migratie naar Azure van Eneco, Microsoft en Conclusion won.

De vier basiselementen aarde, lucht, vuur en water stonden centraal tijdens de Computable Awards 2019. Zonder deze elementen geen leven. Tegenwoordig is er ook bijna geen leven meer voor te stellen zonder technologie en digitalisering, en dat is waarom Computable digitalisering met deze vier basiselementen heeft gekoppeld. Het toonde tijdens de avond vier video’s waaruit blijkt dat technologie hard nodig is om deze elementen te bedwingen of om ervan te profiteren doordat er digitalisering aan wordt toegevoegd. Deze vier video’s zullen de komende tijd ook op Computale.nl worden gepubliceerd, tezamen met interviews met betrokkenen.

Over Jaarbeurs
De Computable Awards wordt al jaren door Jaarbeurs zelf georganiseerd. Jaarbeurs organiseert en faciliteert het hele jaar door aantrekkelijke live events en online platformen waarmee zij waardevolle belevingen creëert en aanjager is van business opportunities. 
www.jaarbeurs.nl.
 

Winnaars Computable Awards 2019
Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar: Dell EMC
Softwareleverancier van het Jaar: Mendix
Securityleverancier van het Jaar: Fox-IT
Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar: 
Unit4Leverancier van het Jaar voor het MKB: Amazon
IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar: Microsoft Azure
SaaS-leverancier van het Jaar: Salesforce
Service-integrator van het Jaar: Pink Elephant
Serviceleverancier van het Jaar: Unisys
Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar: ITvitae
Opleider van het Jaar: HBO-ICT Windesheim
CxO van het Jaar: Derek Roos, Co-founder en CEO, Mendix
Nederlandse Startup van het Jaar: Envision
ICT-project van het Jaar in de Zorg: Machine learning op de intensive care (VUmc en Pacmed)
ICT-project van het Jaar in het MKB: Cyberwerf (Bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid (Security Field Lab) en Economic Board The Hague)
ICT-project van het Jaar in het Onderwijs: HackShield Future Cyber Heroes (SIDN Fonds, Flavour en KraBé Academy)
ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf: Big data tegen uitbuiting en mensenhandel (ABN Amro, Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
ICT-project van het Jaar bij de Overheid: Biometriesysteem voor de migratieketen (Ministerie van Justitie en Veiligheid, IDEMIA, ICTU en de Dienst ICT van de Politie)
Digitale Innovatie van het Jaar: Hydro & Meteo data met IoT (Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians)
Digitale Transformatie van het Jaar: Smart Patrol (Rijkswaterstaat)
Partnerproject van het Jaar: SAP-migratie naar Azure (Eneco, Microsoft en Conclusion)

---EINDE PERSBERICHT---

Voor al het cijferwerk achter de Computable Awards 2018 kunt u gaan naar https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/awards-nieuws/6824807/1853296/cijfers-achter-uitslag-computable-awards-2019.html.

Voor meer informatie over de Computable Awards 2019 kunt u contact opnemen met:

Sander Hulsman
Hoofdredacteur Computable
sander@computable.nl
06 28 33 04 15

Image

Win de Jaarbeurs voor een eigen Utrechts evenement!

Zomerse actie van RTV Utrecht en de Jaarbeurs: Win de Jaarbeurs voor een eigen Utrechts evenement! Welke evenement zou jij organiseren als je voor 1 dag de Jaarbeurs tot je beschikking krijgt? Nu Nederland langzaam maar zeker weer opengaat, ontstaat er eindelijk weer ruimte voor ontmoetingen. RTV Utrecht en de Jaarbeurs roepen de Utrechters daarom op met leuke ideeën te komen. Iedereen kan plannen insturen: examenfeesten, bruiloften, sportwedstrijden, concerten, festivals of rommelmarkten, in principe is álles mogelijk. Aan het eind van de zomervakantie zal het winnende plan ook daadwerkelijk in de Jaarbeurs gerealiseerd kunnen worden. "Utrecht beschikt met de Jaarbeurs over een unieke plek voor grootschalige ontmoetingen. Nu de wereld eindelijk weer opengaat, willen we de Utrechters laten dromen over het ultieme evenement waarmee we dat kunnen vieren", zegt Peter van der Veer, commercieel directeur van de Jaarbeurs. "Wij stellen hiervoor een gehele hal of de grote zaal van het Beatrix Theater beschikbaar, dus in principe is bijna álles mogelijk. Het moet vooral feestelijk zijn en toegankelijk voor alle Utrechters”. "Mensen hebben reikhalzend uitgekeken naar meer vrijheid. Nu die weer in beeld komt, zijn wij benieuwd welke behoeften er in de provincie leven en met welke creatieve ideeën de Utrechters komen", aldus mediadirecteur William Valkenburg van RTV Utrecht. Alle mediakanalen van RTV Utrecht zullen gedurende de zomermaanden de actie volgen er erover berichten: de voorbereidingen, het juryberaad, het stemmen, de bekendmaking van de winnaar en natuurlijk het evenement zelf. Heb jij een fantastisch idee om de nieuwe vrijheid te vieren? Doe mee met de actie en wie weet mag jij zelf aan het einde van de zomervakantie jouw evenement in de Jaarbeurs realiseren. Wij doen de deur open, doen het licht en de ventilatie aan en de rest is aan jou! Laat ons weten hoe jouw ideale evenement eruitziet en hoe je het denkt te organiseren. Stuur vóór 17 juli je plan, voorzien van toelichting, naar www.jaarbeurs.nl/win. Het liefst met een leuke video of met foto's en/of moodboard. Alles om jouw idee eruit te laten springen. Uit alle inzendingen selecteert een deskundige Utrechtse jury de beste ideeën. Daarna is het de beurt aan het publiek: welk van de geselecteerde ideeën krijgt de meeste stemmen en ontvangt de sleutel tot de Jaarbeurs? De winnaar krijgt dan, voor 1 dag, toegang tot een hal of zaal van de Jaarbeurs! Natuurlijk doet RTV Utrecht verslag van de actie en het uiteindelijke evenement. Op alle belangrijke momenten is de regionale omroep erbij: online, via radio en op TV! Doe mee! Het aanmelden van je idee kan via www.jaarbeurs.nl/win RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Image

Peter Roeleveld en Noah van de Wetering winnen Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021

HKU en Koninklijke Jaarbeurs maken winnaars bekend Peter Roeleveld en Noah van de Wetering winnen Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021 HKU studenten Peter Roeleveld en Noah van de Wetering hebben de Koninklijke Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021 gewonnen. Sinds 1917 heeft de Jaarbeurs een traditie van affiches, gemaakt door Nederlandse ontwerpers. Om te vieren dat de deuren weer open mogen nu de lockdown versoepelt, heeft de Jaarbeurs in samenwerking met HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) studenten uitgedaagd om een affiche voor de opening te maken. Het ontwerp van Roeleveld en Van de Wetering kwam als winnaar uit de bus en is de komende tijd prominent te zien in en om de Jaarbeurs. De jury beoordeelde het affiche als “een prettige poster met een typografie die het contrast zoekt en tegelijkertijd eenheid uitstraalt. Het beeld heeft een diepte en gelaagdheid, met een sterke compositie. De golven in het ontwerp geven het gevoel van levendigheid, een frisse wind. Het daagt je uit om te blijven kijken.” De jury was ook enthousiast dat de twee winnaars met uiteenlopende expertises hebben samengewerkt aan de poster. Peter Roeleveld is tweedejaars student Graphic Design aan HKU, Noah van de Wetering is tweedejaars student Photography. De tweede prijs in de posterwedstrijd werd gewonnen door Noa Wassink, de derde door Daniël Santé. Juryvoorzitter Aletta Kok, directeur marketing en digital van de Jaarbeurs, is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen: “Geweldig om te zien hoe studenten allemaal hun eigen vertaling hebben gevonden om het moment te vieren dat de Jaarbeurs weer open kan. Wij hebben er erg veel zin om weer gasten en bezoekers te kunnen begroeten en we gaan het winnende affiche ook veel gebruiken in en om het gebouw, ook op onze digitale informatieschermen. Namens de jury feliciteer ik graag alle winnaars en bedank ik alle inzenders voor hun geweldige bijdragen!” De jury van de Koninklijke Jaarbeurs Posterwedstrijd 2021 bestond naast Kok uit HKU docenten Sue Doeksen en Lyanne Tonk, en grafisch ontwerpster Willemijn Staal. De wedstrijd werd bij HKU begeleid door docente Grafisch Ontwerp Anke van Haarlem.