Statiegeld Jaarbeurs duurzaam

Statiegeldflesjes en -blikjes inleveren bij Koninklijke Jaarbeurs

Statiegeld terug via Tikkie of doneren aan Prinses Máxima Centrum

Utrecht, 2 oktober 2023 – Steeds vaker kiezen drukbezochte locaties zoals tuincentra, luchthavens en scholen ervoor om statiegeldflesjes en -blikjes in te nemen. Ook Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Wie een flesje of blikje bij een innameapparaat bij Jaarbeurs inlevert, kan zelf beslissen wat er met het statiegeld gebeurt: via Tikkie Terug het geld meteen op je rekening storten óf doneren aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

“Bij Jaarbeurs staan we voor duurzaamheid en daar houden we ons aan vast in alles wat we doen. Een duurzame toekomst kunnen we alleen samen bereiken”, aldus Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs. Hij vervolgt: “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is de manier om een duurzaam beheer van grondstoffen te realiseren en zwerfafval te verminderen. Bij Jaarbeurs ontvangen we jaarlijks gemiddeld 2,3 miljoen bezoekers. Ik ben dan ook blij dat Statiegeld Nederland twee statiegeldmachines bij ons plaatst.”

Sinds 2018 steunt Jaarbeurs het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit doen zij onder andere door het statiegeld op PET-flessen aan het centrum te doneren. Met de nieuwe statiegeldmachine hebben bezoekers de keuze om aan het Prinses Máxima Centrum te doneren of via een tikkie het statiegeld terug te krijgen.

Steeds meer innamepunten

Op dit moment telt Nederland meer dan 28.000 innamepunten, waaronder supermarkten, tankstations en NS-stations. Ondertussen wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding van innamepunten op andere locaties. Bij verschillende scholen, attractieparken en tuincentra kunnen sinds kort ook plastic flesjes en blikjes worden ingeleverd.

“Locaties waar veel consumenten samen komen hebben prioriteit”, aldus Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Een evenementen- en congreslocatie is ook zo’n hotspot. We zijn dan ook blij dat Jaarbeurs nu ook statiegeldflesjes en -blikjes inneemt. Want hoe meer innamepunten er zijn, hoe makkelijker het is om flesjes en blikjes in te leveren. We maken er dan weer nieuwe verpakkingen van. Ik hoop van harte dat andere evenementenlocaties het voorbeeld van Jaarbeurs snel volgen. Want een brede, landelijke samenwerking is essentieel om het consumenten echt makkelijk te maken om lege statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren en zo samen te bouwen aan een circulaire economie.”

Statiegeld Nederland is in gesprek met verschillende andere drukbezochte locaties in Nederland om te helpen het landelijk netwerk van innamepunten verder uit te breiden. Drukbezochte locaties die ook een gratis innamemachine willen plaatsen, kunnen contact opnemen met Statiegeld Nederland.

Over Stichting Afvalfonds Verpakkingen

Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Ook het statiegeldsysteem valt onder deze verantwoordelijkheid. Het Afvalfonds streeft naar een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal grondstof is én blijft. Elke verpakking telt! Meer informatie op www.afvalfondsverpakkingen.nl

 Over Statiegeld Nederland

Statiegeld Nederland zorgt voor de uitvoering van het statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes. De ingezamelde verpakkingen worden gerecycled om het materiaal te kunnen gebruiken voor nieuwe flessen en blikjes. Voor meer informatie ga je naar statiegeldnederland.nl.