peter scholte

Nieuwe chefkok Koninklijke Jaarbeurs: groen koken anno nu

Topchef Peter Scholte start reis door Utrechtse evenementenlocatie met duurzame koksvisie.


Utrecht, 11 april 2023 – Peter Scholte is per 1 maart 2023 de nieuwe chefkok van Koninklijke Jaarbeurs. Hiervoor werkte Peter onder andere bij Le Garage van Joop Braakhekke, The Duchess in het W hotel in Amsterdam, Spaans restaurant elBulli en hij verdiende een Michelinster als Chef in Noorwegen. Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We zijn ontzettend blij met de aanstelling van onze nieuwe chefkok. De duurzame koksvisie van Peter sluit naadloos aan op de ambitie die we binnen Jaarbeurs hebben om onze horeca nog duurzamer te maken. Afgelopen jaren hebben we ons horeca-assortiment grotendeels vegetarisch gemaakt. We merken dat er nog veel stappen te zetten zijn om onze horeca verder te verduurzamen en daar heb ik met de komst van Peter alle vertrouwen in.” 

 

De wereld verandert, de keuken moet veranderen

De horecabranche kan impact maken met duurzame keuzes in de keuken. Met een groot team in de keuken verzorgt Jaarbeurs zelf het volledige horeca assortiment in al haar restaurants en op locatie. Peter Scholte: “Ik vind het mooi om te zien dat Jaarbeurs al behoorlijke stappen heeft gezet om haar horeca-aanbod te vergroenen. Onder andere door de samenwerking met Greendish, Too Good to Go en De Koekfabriek. De wereld vraagt om oplossingen en daarom is het niet meer een kwestie van de keuken ‘willen’, maar ‘moeten’ veranderen.” In zijn rol als concept en development chef voor Albron horeca en leisure was hij mede verantwoordelijk voor het opzetten van The Green House: een circulair horecaconcept naast het Beatrixgebouw. Verantwoord en duurzaam koken staat daar centraal. “Met de kennis die ik daar heb opgedaan, heb ik al veel concepten bedacht om binnen Jaarbeurs met duurzame, lokale en pure ingrediënten te koken. Ik heb altijd geleerd ‘Alleen het beste is goed genoeg voor onze gasten’, dus met dit in mijn achterhoofd ga ik hier aan de slag.”  

peter scholte

Passie voor ‘groen’ anno nu

Scholtes passie voor lekker eten en drinken begon al op zijn zestiende. Inmiddels heeft hij jarenlange ervaring in de horeca en is zijn passie ‘groen’ anno nu. Scholte: “Als we nu niet vergroenen is er geen toekomst. Er liggen nog zoveel kansen om te koken met groenten en kruiden rechtstreeks uit eigen urban farm of uit de lokale omgeving. Genieten van eten zoals het ooit bedacht is, uit het seizoen. Dat vind ik belangrijk en is helemaal Dutch cuisine. Dit past naar mijn mening ook perfect bij het predikaat  ‘Koninklijk’ dat Jaarbeurs draagt. Mijn wens is dat we binnen Jaarbeurs met pure Nederlandse producten werken en dat we hierin voorop lopen. De diverse beurzen en evenementen zijn voor mij een inspiratiebron. Bij de BouwBeurs hoort naar mijn mening een totaal ander gerecht dan bijvoorbeeld bij de Vakantiebeurs.” 

Mensen meenemen op culinaire reis

De nieuwe chefkok van Jaarbeurs focust niet alleen op Dutch cuisine, ook heeft hij veel internationale kennis opgedaan. Zo heeft hij voor de Britse masterchef Raymond Blanc gewerkt en was hij sterrenkok van Hotel Continental in Noorwegen. Ook werkte hij als topkok bij elBulli in het Spaanse Rosas en heeft hij kennis opgedaan in de Hawaïaanse en Italiaanse keuken. “Mensen meenemen op ontdekkingsreis door de mooiste culinaire gerechten is waar je me 's nachts wakker voor kunt maken. Ik verheug me er enorm op om het horecateam van Jaarbeurs mee te nemen op mijn culinaire reis door de keuken. De Jaarbeurskeuken moet naar mijn mening op alle niveaus koploper zijn in duurzaamheid. Van een beurs in het beursgebouw tot een sjiek diner met hoogwaardigheidsbekleders in een van de mooie vergaderzalen.”

In 2022 won Koninklijke Jaarbeurs de UFI Sustainability Award voor de verduurzaming van het aanbod in haar horeca en voor de innovatieve manier waarop zij voedselafval weet te verminderen. UFI is de wereldwijde associatie van evenementenlocaties en -organisatoren. 
 

peter scholte

Ook jouw passie volgen bij Jaarbeurs?