Gemeente geeft geen toestemming voor Dutch Comic Con

Na de persconferentie van afgelopen vrijdag, voerde de Jaarbeurs nauw overleg met de organisatie van Dutch Comic Con en de gemeente Utrecht over de vraag of het publieksevenement voor liefhebbers van films, series, cosplay, comics, games en entertainment, doorgang zou kunnen gaan. Helaas heeft de gemeente vanochtend besloten geen toestemming te verlenen – het evenement wordt niet gezien als een zogenaamd ‘doorstroomevenement’. Dutch Comic Con wordt daarom verplaatst naar 26 en 27 maart 2022.

“De verplaatsing van de tiende editie van Dutch Comic Con doet ons heel veel pijn, want we hadden al onze exposanten en bezoekers maar al te graag weer een fantastische comic con gegund in Jaarbeurs Utrecht. Maar helaas classificeert de gemeente Utrecht ons evenement niet als doorstroomevenement. En dat betekent dat wij al onze comic con fans opnieuw slecht nieuws moeten brengen”, zegt CEO Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland, de organisator van Dutch Comic Con.
CEO van de Koninklijke Jaarbeurs, Albert Arp: “Het is een enorme teleurstelling voor alle fans van Dutch Comic Con en voor de exposanten dat dit geweldige evenement niet door kan gaan. En natuurlijk ook voor de organisatie en voor onze medewerkers die nauw bij de voorbereidingen zijn betrokken. Tegelijkertijd hebben we vanwege de enorm hoge besmettingscijfers in ons land ook begrip voor het besluit van de gemeente. De veiligheid van bezoekers en medewerkers staat ook voor de organisatie van de Dutch Comic Con en de Jaarbeurs voorop.”

Voor andere evenementen de komende weken wordt per evenement met de gemeente besproken of het plaats kan vinden. Het betreft dan onder andere de Studiekeuzebeurs Midden en de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). Arp: “Ook voor deze evenementen geven we zo snel mogelijk uitsluitsel. Met name voor de grote, ongeplaceerde publieksevenementen moeten we per situatie met de organisatie en de gemeente de inschatting maken of het onder de categorie ‘doorstroomevenementen’ valt.”
Vergaderingen en congressen kunnen wel gewoon doorgaan bij de Jaarbeurs, met als randvoorwaarden dat ze tot maximaal 18.00 uur mogen duren en maximaal 1250 geplaceerde deelnemers hebben. De voorstellingen van de musical Tina in het Beatrix Theater gaan ook gewoon door, met een maximum van 1250 bezoekers.