Horeca

Horeca & food waste

Voor onze horeca maken we bewuste keuzes voor meer kwaliteit. Onze events zijn tussen de 50-90% vegetarisch en dat bouwen we uit. We gebruiken seizoensgroenten en werken met lokale leveranciers om de vervoerskilometers te verminderen. We koken op maat zodat we versproducten zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten om verspilling te vermijden.

Een groenere menukaart

In onze restaurants bieden we voornamelijk vegetarische gerechten aan. De vis op onze kaart heeft een MSC/ASC-keurmerk en het vlees minimaal twee sterren Beter Leven. De menu's zijn samengesteld door onze topchefs. Laat je bij Pleyn bijvoorbeeld verrassen door een overheerlijke knolselderij shoarma, een bittergarnituur met oesterzwamballen of bierborstelbrood met botanische boter.

We koken op maat

We maken zoveel mogelijk gerechten on-the-spot klaar en de menukaarten voor onze verschillende horeca-activiteiten zijn op elkaar afgestemd, zodat we versproducten zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Zo vermijden we verspilling. Is er na een dag toch voedsel over, dan wordt het bijvoorbeeld verspreid via de app Too Good To Go.

Internationale award voor duurzaamheid

In 2022 wint Jaarbeurs de UFI Sustainable Development Award. We wonnen deze award voor de manier waarop wij onze menu's hebben vormgegeven en hoe we met voedselverspilling omgaan. 

Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We zetten continu stappen om in 2030 de meest duurzame organisator en facilitator van beurzen en evenementen in Europa te zijn. Ik ben ongelofelijk trots dat de stappen die we tot nu toe hebben gezet op het gebied van verduurzaming en digitalisering wereldwijd worden erkend. En hier zal het zeker niet bij blijven, de komende periode zullen we nog meer mooie initiatieven aankondigen.”

Lokaal geproduceerde specialiteiten

Voedsel van dichtbij maakt minder vervoerskilometers én is vaak voedsel van het seizoen. Vers brood en verse kaas en groenten komen zoveel mogelijk van Utrechtse leveranciers. De wijnkaart is gevuld met een topselectie van Europese wijnen. Producten die van verder weg komen, zoals koffie en sinaasappels, hebben in elk geval een duurzaamheidskeurmerk: meer waarde voor mensen en voor het milieu.

Minder voedselverspilling

Hoe zorgvuldig we ook plannen en inkopen, soms blijft er voedsel over na een evenement. Om onze voedselverspilling in kaart te brengen, gebruiken wij de Winnow, een slimme afvalbak. Met behulp van Winnow kan er gemeten worden hoeveel overgebleven voedsel en GFT-afval er wordt weggegooid. In 2022 reduceerden wij hiermee 0,7 ton voedselafval, wat neerkomt op 1.640 maaltijden.

Samen met Wastewatchers gebruiken we een nieuwe methode om voedselverspilling te voorkomen. Op basis van voorspellende algoritmen schatten we in wat gasten gaan bestellen bij ons restaurant Pleyn. Op basis van deze data kunnen we beter producten inkopen, waardoor we minder voedselverspilling hebben.

Het groene afval dat overblijft kunnen wij composteren in onze eigen composteermachine. Hiermee kunnen we tot 82.800 kg compost produceren. Deze compost kan gebruikt worden voor de groei van groenten en fruit. 

Menu van de Toekomst

Bijzonder en duurzaam dineren? Samen met onze partner Greendish hebben wij een menu vormgegeven dat klaar is voor de toekomst. Het diner is samengesteld volgens de Greendish 2050 Guidelines. Hierin worden de richtlijnen beschreven voor een duurzame en gezonde samenstelling van het menu voor wat betreft de indeling van gerechten op de menukaart, de portiegroottes en de ingrediënten. De guidelines samen samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur. Gerechten zijn bijvoorbeeld: gerookte bietentartaar met gepekelde dooier en pan-geroosterde bloemkool met hazelnootcrème en pompoen.

CO2-uitstoot compenseren

Voordat we ons doel om CO2-neutraal te worden hebben gehaald, compenseren we onze huidige CO2-uitstoot door het planten van bomen in samenwerking met onze partner Trees for all. In 2022 hebben wij 3.596 bomen geplant. In een normaal jaar zal dit oplopen tot 8.400 bomen, wat gelijk is aan 588.000 kg CO2.

Feiten over duurzaamheid in onze horeca

  • We kiezen in onze horeca voor voedselverpakkingen van recyclebare materialen met een zo laag mogelijke CO2-footprint.
  • Met het ‘beker-voor-beker-systeem’ op onze dance events leveren bezoekers bij de bestelling van een nieuw drankje hun gebruikte statiegeld-beker in. Zo wordt inmiddels 99% van de bekers gerecycled.
  • Door middel van een duurzaamheidslogo kunnen exposanten en organisatoren gemakkelijk zien of zij een duurzame keuze maken bij Jaarbeurs.
  • Onze chefkok Peter Scholte kookt volgens Dutch Cuisine. Lees zijn verhaal.