La Vuelta bij Jaarbeurs - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Zo maken we onze duurzame ambitie waar tijdens La Vuelta Holanda 2022

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover: Jaarbeurs was de officiële startlocatie van de eerste etappe van de ploegentijdrit tijdens La Vuelta Holanda 2022. We zijn trots om gastheer te mogen zijn van zo’n fantastisch event. Al helemaal omdat La Vuelta Holanda, net als wij, duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. En dat levert mooie duurzame stappen op!

Zo organiseert La Vuelta Holanda als allereerste wielevenement ter wereld een Groene Karavaan. De traditionele reclamekaravaan, die grote wielerrondes voorafgaat, bestaat alleen uit duurzame voertuigen met een duurzame boodschap. Zo sprinten we samen naar een duurzame toekomst. Dit sluit aan bij onze doelstelling om de meest duurzame evenementen- en congreslocatie van Europa te worden. Wij dragen graag ons steentje bij aan het groene karakter dat de Ronde van Spanje heeft. We streefden ernaar om in alle operatie, logistiek en organisatie zo dicht mogelijk bij CO2-neutraal te komen. Zo hebben we duurzame keuzes gemaakt op het gebied van: 

  • De VIP-Hospitality
  • Corporate branding
  • Horeca op Jaarbeursplein en Hal 1
  • Afvalverwerking

De VIP Hospitality

Niet alleen was Jaarbeurs de officiële start- en eindlocatie van de eerste etappe van de ploegentijdrit, maar we faciliteerden ook het internationale perscentrum, het Village Départ en het VIP hospitality programma. 1500 gasten van diverse bedrijven genoten de hele middag in restaurant Speys van een leuk en interessant programma en stonden als eerste langs de zijlijn van de start om de wielerronde vanaf dichtbij meemaken.

Ook op het gebied van wegwerpartikelen voor de horeca, kozen we voor duurzame opties. Zo gebruikten we duurzame palmbladborden voor de foodstations- en trucks en waar mogelijk kozen we voor mooi rvs-bestek, glaswerk, of biologisch afbreekbare bekers. 

“Duurzame palmbladborden, rvs-bestek en drank in biologisch afbreekbare bekers”

La Vuelta bij Jaarbeurs - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Corporate branding

Om La Vuelta wat meer kleur te geven én om natuurlijk te laten zien dat we trotse partner zijn, hebben we op diverse plekken op ons gebouw de bestickering en banners aangepast. We kozen voor een slogan met een duurzame boodschap, die we zowel tijdens als ná La Vuelta kunnen blijven gebruiken. Door deze keuze kunnen de banners ook na het event blijven hangen. 
 

La Vuelta bij Jaarbeurs - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Horeca op Jaarbeursplein en Hal 1

Voor de buitenhoreca gebruikten we alleen composteerbaar karton en servetten. Alle drankjes werden uitgegeven in petflesjes met statiegeld. Deze opbrengst doneerden we aan het Prinses Máxima Centrum. 

Zowel bij de Moments als bij de bar stond een grote plastic fles, waarin mensen hun petflessen konden gooien om plastic in te zamelen. Deze flesjes gingen naar het magazijn, waar wij al het plastic in bulk verzamelden. Dit lieten we ophalen en de opbrengst doneren we aan onze partner, het Prinses Máxima Centrum. 

De recyclebare bekers zijn geproduceerd uit rPET. Dit materiaal wordt gezien als een van de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen op de markt.

“Voor de bekers gebruiken we rPET-materiaal – een van de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen op de markt.”  

La Vuelta bij Jaarbeurs - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Afvalverwerking

Op de rand van het Jaarbeursterrein, P1, P3, boulevard en bij de horecapunten op de Croeselaan/Jaarbeursplein stonden in totaal 22 duobakken ten behoeve van restafval. Verder plaatsten we bij ieder van de Jaarbeurs horecapunten 3 containers van 1.100 liter om afval te kunnen scheiden.  
 

La Vuelta bij Jaarbeurs - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Leuk weetje! Wist je dat Utrecht met La Vuelta Holanda de enige stad ter wereld is die alle grote wielerrondes heeft ontvangen? Eerder finishte een etappe van de Giro d’Italia in Utrecht én de Tour de France is ook eens gestart in de stad. De trilogie werd voltooid met de komst van La Vuelta Holanda. 

Onze duurzame ambitie

Het zijn mooie stappen die we kunnen nemen om events duurzamer te maken. Lees meer over hoe wij onze ambitie ‘de meest duurzame congres- en eventlocatie van Europa’ willen waarmaken. 
 

La Vuelta bij Jaarbeurs groene karavaan - duurzaam event Sprinting towards sustainability