Online impact maken

Online event organiseren? Hieruit kun je kiezen

De een vindt het een fantastisch alternatief, de ander noemt het noodzakelijk kwaad. Hoe dan ook: een online event is een veilige manier om elkaar te ontmoeten. Overweeg je een online event te organiseren, maar weet je niet precies in welke vorm? Ontdek de verschillende mogelijkheden. 

Verschil hybride event en online event

Laten we beginnen met het verschil tussen een online event en een hybride event. Zelfs in de industrie worden deze termen namelijk nog door elkaar gebruikt. Binnen Jaarbeurs bedoelen we een hybride event wanneer we te maken hebben met zowel fysieke deelnemers, als mensen die (live) achter een scherm meedoen. Hier komen online en offline als het ware samen.

Bij een online event zijn er enkel online deelnemers. Dit type event kent verschillende vormen. Uiteraard lopen er mensen op de productievloer of in de studio, maar dit zijn geen deelnemers. Zij horen bij het productieteam of vervullen een gastrol binnen het programma.  

Dus in het kort: 

 • Een online event heeft online deelnemers
 • Een hybride event heeft online én fysieke deelnemers
hybride evenement organiseren bij Jaarbeurs Studios - live en online komen samen

Soorten online events

Er zijn verschillende soorten events die je online kunt organiseren. Denk aan een online meeting via Zoom of Teams. Deze organiseer je simpelweg vanuit je luie stoel. Je kunt het echter ook wat groter aanpakken.

Dit zijn de 7 meest gebruikte online events: 

 • Hybride
 • Talkshow
 • Webinar
 • Keynote
 • Online congres
 • Awarduitreiking 
 • Online show

Hybride 

Een hybride evenement slaat een brug tussen online en offline deelnemers. Hoewel het eenvoudig klinkt, is het organiseren van een hybride vorm vrij intensief. We horen je denken: ‘Gewoon een livestream van het event maken, toch?’ Maar het tegenovergestelde is waar.

Bij een hybride event maak je namelijk niet één, maar twee programma’s. En dat vraagt veel tijd en energie. Enkel het aanbieden van een livestream via een camera in de hoek, is een dooddoener voor online deelnemers. Tegelijkertijd is het voor live deelnemers storend als ze continu tegen camera’s aankijken. Spannend en nieuw, maar wat ons betreft wel absoluut het event van de toekomst. 

 

“Hybride is meer dan alleen een livestream aanbieden”

Talkshow

Een talkshow is – de naam zegt het al – een praatprogramma. Denk hierbij aan een dagvoorzitter of presentator met gasten rondom een tafel. Je kunt de hele talkshow vooraf opnemen. Maar: wil je van de kijkers, deelnemers maken? Dan moet je interactie met hen aangaan.  En dat kan natuurlijk makkelijker in een live-uitzending. Geef hen bijvoorbeeld mogelijkheid om vragen in te sturen die je direct aan de gasten stelt. 

De truc van een goede talkshow is afwisseling. Varieer eens met: 

 • Muziek
 • Cabaret
 • Een artiest
 • Vooraf opgenomen reportages 
 • Pauzes
Online evenement organiseren bij Jaarbeurs Studio

Webinar

Wil je een presentatie, lezing of workshop geven? Dan past een webinar het best bij je wensen. Het woord webinar is een samenvoeging van de woorden ‘web’ en ‘seminar’. Webinars worden vaak gebruikt voor interne communicatie, productlanceringen, leadgeneratie of een e-learning. Vaak wordt er gezegd dat er bij een webinar geen interactie mag zijn tussen spreker en deelnemers. Dat is niet waar. Bij een webinar is interactie weliswaar niet het hoofddoel, maar het is zeker wel mogelijk. 
 

Keynote

Bij een keynote spreekt of presenteert er één iemand. Het is mogelijk om meerdere sprekers aan het woord te laten binnen een uitzending, maar nooit tegelijkertijd. Bij een keynote event draait het echt om een podium te geven aan een expert. Denk bijvoorbeeld aan de TEDtalks, waarbij mensen een persoonlijke boodschap overdragen aan een groot publiek. Een keynote event wordt gebruikt om kijkers wakker te schudden en te inspireren.   

Online congres

Een congres is een grootschalige bijeenkomst met een thema. Vaak vakinhoudelijk, en met een duidelijk hoofddoel: informatie verspreiden. Congressen kenmerken zich door plenaire sessies, break-outs, een beursvloer en bijvoorbeeld een netwerkmogelijkheid. Het is dé manier om gelijkgestemden te ontmoeten en informatie te ontvangen. En dat kan ook gewoon allemaal online – zelfs tot aan een digitale beursvloer aan toe!

De mogelijkheden bij een online congres zijn net zo uitgebreid als bij een fysiek congres. Dus ben je op zoek naar een goed alternatief voor een fysiek congres en ben je bang dat je moet inleveren op bepaalde onderdelen? Dat hoeft niet. Je kunt het hele congres online organiseren. 

“Congressen kunnen van A tot Z online plaatsvinden."

online evennement organiseren - congres online in opnamestudio van Jaarbeurs Studios

Awarduitreiking

Door de coronamaatregelen zijn er veel awarduitreikingen geannuleerd. Hoewel een vakjury vaak nog steeds de prijs toekent, wordt het daadwerkelijke uitreiken uitgesteld. En dat is zonde, want juist in tijden van crisis is het goed om iemand een schouderklopje of waardering te geven. Toch kan een awarduitreiking ‘gewoon’ online. Vaak is het als onderdeel van een groter geheel, maar het leent zich ook goed als een opzichzelfstaande uitzending. Het kan als volledige show met entertainment, maar ook in een talkshowsetting waarbij genomineerden geïnterviewd worden.

Online show

Een online show is als het ware een televisieshow, maar dan online. Bij een online show trek je álles uit de kast. Zie het als een filmachtige set, waarbij je eventueel schakelt tussen live materiaal en vooraf opgenomen content. Sprekers, muziek, interviews, talkshow en/of een awarduitreiking: het kan allemaal in één uitzending. Eigenlijk zijn er geen regels, zolang het maar barst van de interactie, beleving en creativiteit. Kort gezegd: alles wat je niet in een hokje kan plaatsen, kan dus een online show zijn. Leef je uit! 

online show event organiseren bij Jaarbeurs Studio

Wil jij binnenkort ook een online event organiseren?

Neem eens een kijkje bij Jaarbeurs Studio: dé professionele basis om een online event op te nemen of live te streamen.

Blogs

Wielergala 2023
Blog

Oscaruitreiking voor het wielrennen bij Jaarbeurs

In ons beurs- en congresgebouw is de rode loper uitgerold voor de wielerhelden van 2023. Bekende (oud)wielrenners als Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Tom Dumoulin schitteren samen met ruim 350 genodigden op het toneel van congreszaal de Polar voor hét eerste Nationale Wielergala in Utrecht. Wie gaat er vanavond naar huis met de felbegeerde trofee voor de wielrenner van het jaar?
Lees meer
Eerste Hulp bij Organiseren Jaarbeurs Fleur van den Berg
Blog

EHBO: Duurzaam evenement? 7 tips om dat aan te pakken

Wil jij als eventorganisator jouw evenement op een duurzame manier neerzetten? Goed idee, want duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker. Steeds meer mensen kiezen dan ook bewust voor een evenementenlocatie die klimaatbewust bezig is. Maar hoe kies je die? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe pak je het organiseren van een groen evenement het beste aan? Daar helpen we je graag bij in dit derde artikel van de reeks ‘EHBO: Eerste Hulp Bij Organiseren’.
Lees meer
Corine Dijkhuizen Jaarbeurs
Blog

“De impact op de business staat altijd centraal”

Te midden van de jaarlijkse LEGO-manifestatie in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht, vertalen Corine Dijkhuizen en Bernard Sluis de dieperliggende symboliek van dit evenement naar hun eigen wereld van projectbouw. Net als bij het bouwen met LEGO vereisen complexe projecten een grondige voorbereiding, duidelijke richtlijnen en naadloze samenwerking. “Het feitelijke bouwproces is vaak slechts een derde van de totale inspanning”, vertelt Bernard van het projectmanagementbureau Plan B. Corine, verantwoordelijk voor de faciliteiten en operations binnen Jaarbeurs, vult aan: “Het denkwerk vooraf en de continuïteit in samenwerking zijn de bouwstenen voor een succesvol project”. Samen bespreken ze het geslaagde partnerschap tot nu toe en richten ze hun blik op de toekomst.
Lees meer
Klantfeedback Koninklijke Jaarbeurs
Blog

Aan de slag met klantfeedback

Bij Koninklijke Jaarbeurs zijn we continu aan het verbeteren om samen nog succesvollere evenementen te organiseren. We vragen daarbij input van onze klanten en bezoekers. Een van die manieren is door met onze bezoekers te evalueren over hun bezoek. Dit keer gingen we wat verder: we nodigden 10 mysteryshoppers uit om de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2023 (KCJ) te testen. Elsbeth Kottelenberg, Data & Insights Manager bij Jaarbeurs, vertelt er meer over. 
Lees meer
Olympische spelen voor jonge impactmakers bij Jaarbeurs
Blog

Olympische spelen voor jonge impactmakers bij Jaarbeurs

In ons Beatrix Theater, waar normaal gesproken musicalsterren op het podium schitteren, komen dit keer jonge impactmakers van over de hele wereld samen voor de feestelijke opening van de Enactus World Cup. Drie dagen lang pitchen 1.500 internationale studenten hun meest impactvolle duurzaamheidsidee aan inspirerende leiders vanuit het bedrijfsleven en vanuit maatschappelijke organisaties. De Enactus World Cup is niet zomaar een evenement; het is een platform waar jonge impactmakers hun ideeën en projecten kunnen delen met de wereld en waar innovatie en passie hand in hand gaan met een duurzame toekomst.
Lees meer
michelle ravesteijn trade mart blog
Blog

Jaarbeurs door de ogen van: Michelle Ravesteijn

Koninklijke Jaarbeurs: de vriendelijke, duurzame en vernieuwende gastheer van heel Nederland. Een plek waar je elkaar ontmoet, inspireert, leert en groeit. We vertellen je graag wat er bij Jaarbeurs speelt en hoe we dingen aanpakken. Hoe? Door kennis te maken met ons meest waardevolle bezit: onze mensen. Michelle Ravesteijn is Brand Marketing Manager van Trade Mart Utrecht, dé beurs waar retailers inkopen en inspiratie opdoen voor de segmenten Jewels & Watches, Fashion & Lifestyle, Kitchen & Dining en Home & Living.
Lees meer