Oranje
Organiseer je een teambuildingactiviteit, dan zoek je een positieve, enthousiaste en open sfeer. Oranje is dan een goede kleur. Denk maar aan het Nederlands Elftal, dat is toch een team om trots op te zijn?
Geel
Geel is een vriendelijke en energieke kleur en werkt goed voor concentratie en bij mentale activiteiten. Het geeft ons nieuwe inspiratie en het zorgt ervoor dat we geprikkeld worden; het maakt nieuwsgierig. Hierdoor is deze kleur erg geschikt voor netwerkbijeenkomsten.
Blauw
Organiseer je een training? Kies dan voor een blauwe ambiance. De kernwoorden bij blauw zijn: stabiliteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Blauw voedt de intuïtie en wakkert oplettendheid aan. Daarbij werkt deze kleur ook verfrissend; een blauw gekleurde ruimte voelt koeler aan dan een rode of oranje ruimte.
Rood
Rood is de juiste kleur voor een spannende kick-off of een belangrijke pitch. Deze felle kleur stimuleert de hartslag en bloeddruk. Het zorgt bovendien voor focus en energie. Actie! Een intense, levendige en krachtige kleur, die verschillende emoties oproept. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld rood associëren met liefde of passie, maar ook met gevaar of een waarschuwing.
Groen
Een bijeenkomst met een open sfeer waarin iedereen gehoord wordt, werkt het beste met een groene ambiance. Groen staat voor duurzaam, jeugdig en gezondheid. Een groene kleur heeft een ontspannende, rustgevende werking en doet denken aan de natuur. Niet voor niets komen we allemaal uitgerust terug van een lekkere boswandeling.
Paars
Een paarse kleur werkt goed bij een evenement waarbij je product of bedrijf centraal staat. Het staat garant voor een luxe uitstraling. Het stimuleert het deel in je de hersenen dat problemen oplost en voor creativiteit zorgt. Ook triggert de paarse kleur verbeelding en straalt het klasse uit.
Valkuilen van kleurgebruik bij evenementen
Uiteraard zijn de soorten evenementen en kleuren slechts voorbeelden en ter inspiratie. Zo is blauw een perfecte kleur voor een training, maar dat betekent niet dat groen uitgesloten is. Want wat als blauw nou ook net de kleur van je grootste concurrent is? Dan is het wellicht beter om een andere hoofdkleur te kiezen. Elke kleur kent positieve aspecten én negatieve aspecten.
Doe dus vooraf research naar de kleuren die je wil gebruiken. Kijk daarbij ook goed naar de doelgroep, want hier kan je flink de mist in gaan. Zo associeert een hovenier de kleur groen met de tuinen die hij aanlegt, terwijl een investeerder eerder denkt aan geld. Of wat dacht je van de cultuur? Ook dat is van wezenlijk belang. Bijvoorbeeld: hier in het westen associëren we de kleur zwart met de dood. Terwijl diezelfde kleur in Oost-Azië weer gelinkt wordt aan gezondheid. Een mooie miscommunicatie dus!