50PlusBeurs Koninklijke Jaarbeurs

Jong Oud bestormt Jaarbeurs

Langs het draaiorgel aan het begin van de Jaarbeursboulevard trekt een gestage stoet bezoekers vanaf het Centraal Station op naar de 50PlusBeurs. Vijf dagen lang vult het Beurs- en congresgebouw van Koninklijke Jaarbeurs zich met iedereen die op zoek is naar informatie en inspiratie over hoe het leven mooi blijft als je ouder wordt. Sommigen komen alleen, sommigen hand in hand, een enkeling met wandelstok, rollator of geleidehond. 70 is het nieuwe 50, en dat weten de ruim 60.000 bezoekers van de 50PlusBeurs als geen ander. Twee letterlijk oude vrienden komen er al jaren. “We slaan geen editie over!”

Jaarbeurs is dan ook al bijna 30 jaar gastheer van het grootste evenement in Nederland voor de ‘actieve plusser’. Van goede doelen tot cruises en andere vakanties, van computerhulp tot oude schoolkaarten, van mode tot orgaandonatie, er is geen onderwerp dat niet aangeraakt wordt. Barbara de Loor, de nieuwe Olga Commandeur, brengt bezoekers in beweging op het podium van Omroep Max, en Janny van Heel Holland Bakt neemt mensen mee in de Nederlandse culinaire geschiedenis. Natuurlijk kun je na afloop met haar op de foto. Dat laten veel mensen zich geen twee keer zeggen.

 

50PlusBeurs

Hilde Kerperien staat sinds twee jaar aan het roer van de 50PlusBeurs, sinds de overname door de Roularta Media Group. Het concern is ook eigenaar van bijvoorbeeld Plus Magazine. “En dat geeft een geweldige interactie. Onze redacteuren kunnen hier in gesprek met hun lezers om te horen wat er allemaal leeft en speelt. En andersom kunnen we het evenement veel beter laden met een sterk inhoudelijk programma. Natuurlijk zijn we een beurs waar je dingen kunt proeven en ‘je slag kunt slaan’. Maar we zien toch vooral dat bezoekers komen voor nieuwe kennis en ervaringen.”

Content gedreven evenement

Hilde vervolgt: “De beurswereld is echt aan het veranderen en met de transformatie die we de afgelopen twee jaar hebben gemaakt naar een veel meer content gedreven evenement, spelen we daar op in. Bezoekers komen echt goed voorbereid hiernaartoe, met een briefje op zak wat ze willen zien en horen.” Een goed voorbeeld is het thema veiligheid. In de stand van de politie zijn de agenten voor een goed gesprek bijna niet aan te slepen. Mensen willen alles weten over oplichting via je mobiele telefoon en andere vormen van fraude. “Soms hebben mensen ook echt emotionele verhalen.”

“Het is een heel flexibel team, dat denkt in oplossingen.”

Roularta kijkt tevreden naar de samenwerking met het team van Jaarbeurs. Hilde: “Die meer dan 25 jaar ervaring zorgt ervoor dat ze ons goed advies kunnen geven. In de transitie die we gemaakt hebben, maar ook nu we dit jaar van twee naar drie hallen zijn gegaan. En het is een heel flexibel team, dat denkt in oplossingen.” Natuurlijk zijn er altijd dingen die anders of beter kunnen. In logistiek en parkeren zijn er dit jaar een aantal veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren, en dat is even wennen. “Maar daar kunnen we ook goed het gesprek over aangaan met elkaar.”

Overzicht 50PlusBeurs

Gelukkig komen veel bezoekers met het openbaar vervoer, dankzij nauwe samenwerking met organisaties als de NS en ANWB. Het maakt het bezoek aan de 50PlusBeurs een stuk zorgelozer. Op het Fietsplein probeert een oudere man die slecht ter been is, voor het eerst een driewieler fiets. Er gaat een wereld voor hem open. Jong oud zijn is nog nooit zo leuk geweest.