Congres PARO medisch

Locatie
Beatrix Theater
Datum
-

De wetenschappelijk interesse in de relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is de afgelopen decennia sterk gegroeid en parodontitis is met steeds meer ziektes in relatie gelegd. De associaties tussen parodontitis en ziektes strekken inmiddels dan ook veel verder dan de klassieke en sinds lange tijd bestaande relaties. 

Daarnaast is er ook steeds meer interesse in de relatie tussen parodontitis en een gezonde levensstijl, die niet alleen van invloed kan zijn op het parodontium maar ook op de algemene gezondheid. De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is dan ook tweeledig. 

In dit interessante en ook enerverende congres worden bloedstollende en weerbarstige verhalen verteld over de algemene gezondheid en levensstijl factoren en wordt belicht hoe deze in relatie met parodontitis kunnen worden gelegd.  Daarnaast wordt toegelicht welke biologische mechanismen hieraan ten grondslag liggen, want de centrale vraag van het congres is natuurlijk hoe we deze relaties tegen het licht moeten houden. 

Is de associatie tussen parodontitis en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten een kwestie van oorzaak en gevolg of juist een kwestie van gemeenschappelijke delers? En ook hoe heeft een gezonde voeding invloed op de parodontale conditie oftewel de mate van parodontale ontsteking? Of hoe leidt roken tot een verder gevorderd stadium van parodontitis? Op deze klinisch relevante vragen wordt in dit congres getracht een antwoord te vinden, zodat duidelijk wordt hoe de opgedane kennis op de juiste wijze kan worden ingezet in het gesprek met onze patiënten die parodontale problemen hebben. 

Zo hopen we een negatief verhaal over ziektes en slechte levensstijl factoren aan het einde van het congres positief te kunnen afsluiten met een betekenisvol verhaal over veeerkracht, regie en aanpassingsvermogen, zodat we terecht kunnen spreken van een happy end!