Prinses Laurentien opent Nationale Onderwijstentoonstelling in Koninklijke Jaarbeurs

Tienduizenden onderwijsprofessionals laten zich vijf dagen inspireren door topsprekers als hoogleraar Erik Scherder, TedX frontman Jim Stolze en TikTok-Meester Jesper 

Utrecht, 24 januari 2023 - Vandaag opent Koninklijke Jaarbeurs de deuren voor de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Dit is het grootste evenement voor onderwijzend Nederland. Tienduizenden onderwijs- en kinderopvangprofessionals doen hier vanaf vandaag tot en met zaterdag 28 januari kennis en inspiratie op, zowel op het gebied van de nieuwste leermiddelen, innovaties als de nieuwste producten. Audrey Wilschut, beursmanager: “In aanwezigheid van duizenden onderwijsprofessionals en scholieren is de NOT vanmorgen feestelijk geopend door prinses Laurentien en minister Wiersma. De komende dagen geven we ook het podium aan bekende topsprekers als hoogleraar Erik Scherder, TedX frontman Jim Stolze en bekende TikTok-Meester Jesper.”

Thema NOT 2023 ‘Voor ontwikkeling én groei’
Deze editie staat volop in het teken van ontwikkeling en groei, zowel van de leerlingen als van de onderwijs- en kinderopvangprofessionals zelf. De digitale transformatie binnen het onderwijs is hierin een belangrijk thema. Audrey Wilschut: "Daarom hebben we een speciaal EdTech College ingericht waarbij prinses Laurentien vanmorgen onder leiding van TedX frontman Jim Stolze een waardevolle boodschap overbracht voor het onderwijs." Naast de officiële opening is prinses Laurentien, founder van number 5 foundation en bestuurslid van FutureNL, vanmiddag ook betrokken bij het zogeheten Game Changers Clubhuis. Hier gaan kinderen en volwassenen aan de hand van twaalf actuele thema’s in dialoog over het onderwijs van nu en morgen. Prinses Laurentien: “Kinderen hebben nog maar weinig levenservaring. Maar ze hebben wel ándere kennis en ándere denkkracht dan volwassenen, en dat maakt hun inbreng juist zo interessant."

Hoogleraar Erik Scherder over de uitdaging van de hersenen in tijden van digitalisering
NOT 2023 staat volop in het teken van digitale onderwijsinnovaties. Audrey Wilschut: “Een mooie ontwikkeling die veel mogelijkheden biedt om het onderwijs nog effectiever in te richten. Maar worden we nog wel genoeg uitgedaagd als er al veel voor ons wordt geregeld? Is 'moeite doen' belangrijk voor de kwaliteit van onze hersenen of is het juist gunstig om het maar kalm aan te doen? Dit zijn een aantal van de vragen waarop de bekende hoogleraar Erik Scherder aanstaande donderdag in zal gaan tijdens zijn uitdagende lezing over ‘Daag uit die hersenen’.” Naast Erik Scherder zijn er ook andere bekende topsprekers aanwezig zoals influencer en auteur Meester Mark. Hij inspireert de onderwijsprofessionals op woensdagmiddag over hoe het is om influencer én leerkracht te zijn. Een andere topspreker is televisiepresentator en rector Eric van 't Zelfde. Hij neemt aanstaande vrijdag bezoekers mee op reis door zowel het onderwijsland als de staat van Nederland en de impact hiervan op kinderen."

Verduurzaming voedselaanbod in schoolkantines
Tijdens NOT 2023 is er ook oog voor het klimaat en gezondheid. “Zo hebben we deze editie het speciale terras ‘De gezonde school’ ingericht in samenwerking met Greendish, onze vaste partner in verduurzaming van het eet- en drinkaanbod”, licht Audrey Wilschut toe. “Op dit terras bieden we duurzame, smaakvolle en verrassende lokale en seizoensgebonden maaltijden aan. Zo zorgen we voor zo min mogelijk milieu-impact en een heerlijk aanbod voor alle bezoekers. Het doel is om onderwijsprofessionals bewust te maken van de mogelijkheden in onder andere schoolkantines, zowel beter voor klimaat als voor de gezondheid van zowel docenten als scholieren.”

Drie beurshallen bomvol onderwijsinspiratie met honderden exposanten en sessies
NOT 2023 brengt alle betrokken organisaties en inspirerende sprekers binnen het onderwijs onder één dak. Voor een toekomstbestendig onderwijs pakken toonaangevende organisaties als; Zwijssen, Snappet, Blink, CNV, AOB, Dell, CITO, Delubas, Schoolsupport, Lexima, Prowise, Parnasys, Lenovo, Promethean, Stichting Future NL, SLO, Schilte B.V., Van Ee speeltoestellen, Speelmaatje en Nijha groots uit op de beursvloer. “We zijn enorm trots dat we zo’n inspirerend programma met- en voor het onderwijs kunnen neerzetten. Ik kijk enorm uit naar de komende dagen waarop we weer volop onderwijsprofessionals kunnen inspireren”, aldus Audrey Wilschut.  

De Nationale Onderwijstentoonstelling vindt plaats van dinsdag 24 januari tot en met zaterdag 28 januari in Koninklijke Jaarbeurs. Kijk voor meer informatie en het programma op www.not-online.nl