hobby festival

Jonge creatievelingen trekken naar Koninklijke Jaarbeurs voor mindful hobbyfestival

Het grootste Do It Yourself-evenement van de Benelux ‘KreaDoe’ komt met tweede Lentefestival

Utrecht, 4 april 2023 – Jonge creatievelingen kunnen van vrijdag 14 april tot en met zondag 16 april hun hart ophalen met tal van workshops en nieuwe hobby’s tijdens de tweede editie van het KreaDoe Lentefestival. Het grootste en creatiefste DIY-festival van de Benelux staat dit jaar volledig in het teken van mindful hobbyen en duurzaamheid. Marleen Rompen: “Met deze vernieuwde editie maken we jongeren graag bewust van het feit dat er nog veel stappen te zetten zijn op het gebied van mindful hobbyen. Bewust bezig zijn met je handen en je gedachten aan de kant zetten dragen bij aan stressreductie. Een andere trend waar we dit jaar op focussen is duurzaam hobbyen. Deze beweging stimuleren we graag onder de jonge creatievelingen.”

KreaDoe Lentefestival voor nieuwe generatie hobbyisten
De gemiddelde leeftijd van het KreaDoe Lentefestival is zo'n twintig jaar lager dan bij de editie die jaarlijks in de herfst plaatsvindt. "Tijdens corona hebben veel jonge mensen creatieve hobby’s opgepakt. Jongeren maken zelf sieraden of knutselen met droogbloemen. Daarom zijn we vorig jaar gestart met een speciaal KreaDoe festival specifiek gericht op jongeren. Door de enorme animo hebben we dit jaar zelfs een extra hal ingericht bomvol creatieve activiteiten", licht Marleen Rompen toe. Zo zijn er twee nieuwe creatieve influencers met een eigen theater: Kitta DIY en Lillilettering.

Mindful hobbyen: haken, knopen of macramé
Veel activiteiten op het KreaDoe Lentefestival dragen bij aan mindfulness. Zo leren bezoekers macramé tijdens een workshop Mindful knopen. Ook influencer Lillilettering, bekend van de Golden Globes, geeft voor het eerst een workshop kalligraferen. Lillilettering: “Kalligrafie heeft mijn leven veranderd. Ik heb via sociale media heel veel lieve, bijzondere en leuke mensen leren kennen dankzij mijn video's. Daarnaast werd ik ontdekt door hele grote namen. Zo mocht ik dankzij mijn viral video’s zelfs kalligraferen voor de Golden Globes, en was ik kalligraferend te zien in een videoclip!”

Duurzaam hobbyen: nog veel stappen te zetten KreaCycle plein
Het KreaDoe Lentefestival staat volop in het teken van duurzaamheid. Zo is er een speciaal KreaCycleplein ingericht waar bezoekers kennismaken met duurzame producten, het hergebruiken van materialen en tips krijgen over upcyclen. Marleen Rompen: “We hebben een exposant die workshops geeft over hoe je van afvalmateriaal nieuw papier maakt. Ook hebben we een exposant die natuur mandala’s maakt van takken, bloemen, bladeren, bessen, stenen en schelpen.” Een mooi voorbeeld is Studio Spintol die hout hergebruiken dat door anderen als ‘afval’ beschouwd wordt. “Oude afgedankte tafels verzagen we bijvoorbeeld tot voor ons bruikbare stukken. Restjes hout van andere kunstenaars en zelfs van fijnhouthandels zijn voor ons groot genoeg om nog iets prachtigs van te kunnen maken. Omdenken is alles dat je nodig hebt om de schatten van onze planeet zo goed mogelijk te (blijven) benutten!”, aldus Bregje van Studio Spintol.