Cybersec Jaarbeurs 2023

Een succesvolle eerste editie van Cybersec Netherlands in Koninklijke Jaarbeurs

‘The place to be’ om kennis op te doen over cybersecurity

Utrecht, 6 november 2023 - Op 1 en 2 november 2023 vond de eerste editie van Cybersec Netherlands plaats in Koninklijke Jaarbeurs. De vakbeurs, gewijd aan alles wat met cybersecurity te maken heeft, werd door ruim 2.100 experts, professionals en geïnteresseerden uit zowel Nederland als het buitenland bezocht. Met een rijk scala aan sprekers, workshops en paneldiscussies bood Cybersec Netherlands een schat aan informatie en inzichten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity.

De eerste dag van de beurs begon met een reeks inspirerende presentaties. Zo gaf cybersecurity-adviseur van de overheid Brenno de Winter een keynote over de NSI2-regelgeving, de richtlijn die EU-lidstaten verplicht om strengere, uniforme cybersecurity-normen in te stellen voor specifieke (vitale) bedrijven en instellingen. Jaya Baloo, chief security officer van securitybewaker Rapid7, zoomde in op de vraag hoe we samen onze infrastructuur kunnen verdedigen tegen aanvallers en kunnen leren van conflicten uit het verleden en het heden.

Ook was er een speciaal blok ingeruimd voor het thema ‘cyber warfare’. Cybersecurity-expert Don Eijndhoven deed onderzoek naar de digitale oorlogsvoering tussen Rusland en Oekraïne. Zijn belangrijkste conclusie: als je de beveiliging goed organiseert, dan kan je als klein land jezelf staande houden als een cyber-grootmacht aanvallen op je land, maatschappij en kritieke infrastructuur uitvoert. De cruciale factor is samenwerking. Zo kreeg Oekraïne hulp van gelieerde hackersgroepen, andere staten en commerciële partijen. Eijndhoven: “Oekraïne heeft zich digitaal heel goed voorbereid op deze oorlog. Ze hebben de eerste aanvalsgolf overleefd en de digitale slagkracht van Rusland is hierdoor verzwakt. Hierdoor moet je concluderen dat cybersecurity écht werkt.”

De tweede dag werd de beurs voortgezet met extra aandacht voor twee cybersecurity-thema’s: AI-security en OT-security. Cybersecurity-experts Peter Zinn en Dave Maasland en trend watcher Richard van Hooijdonk haalden de rol van artificial intelligence aan in cybersecurity. AI kan zowel als aanvalsmechanisme als verdedigingstechniek worden gebruikt, waarbij de winnaar degene is die het snelst de oplossing inzet. Een doemscenario van een oorlog tussen algoritmes dreigt, maar met goede afspraken en regelgeving zal die 'soep’ volgens de experts niet zo heet gegeten worden.

In de middag was een blok met een drietal sessies voor OT-security ingeruimd. OT staat voor operationele technologie, dat iets anders is dan informatietechnologie (IT). OT en IT worden wel bijna altijd met elkaar verbonden en wanneer de OT-technologie een internetverbinding krijgt, ontstaan er enorme risico’s voor beide omgevingen. Security-expert Fred Streeland liet in zijn keynote zien hoe bijvoorbeeld een datacenter risico’s kan lopen via zaken als een slimme deurbel, energiesystemen of de sprinklerinstallatie. Ethisch hackers Daan Keuper en Thijs Alkemade deden vervolgens uit de doeken hoe zij dergelijke zwakheden wisten te vinden in industriële machines. Het blok werd afgesloten met een inhoudelijke discussie tussen securitydirecteuren uit verschillende sectoren.

Mick den Dijker, beursmanager Cybersec Netherlands: “Na het succes van Cybersec Europe heeft nu ook een geslaagde eerste editie van Cybersec Netherlands plaatsgevonden. Met geweldige lanceringpartners en een fantastisch team ben ik blij om met deze vakbeurs bij te dragen aan een beter en veiliger digitaal landschap. Het belangrijkste doel is om samen met onze partners steeds meer bewustzijn over cybersecurity te creëren. Cybersec Netherlands toont aan dat cybersecurity niet alleen een groeiend belangrijk onderwerp is, maar ook dat Nederland zich steeds meer profileert als een vooraanstaande speler in deze branche.”

De organisatie kijkt vol vertrouwen uit naar de tweede editie van Cybersec Netherlands op 6 en 7 november 2024 in Koninklijke Jaarbeurs. Buiten Nederland vindt op 31 januari en 1 februari 2024 Cybersec Asia plaats en op 29 en 30 mei 2024 Cybersec Europe in Brussel.