een fier en frank volk

65 jaar Hongaarse vluchtelingen: 'Een fier en frank volk'

Op maandag 8 november heeft Éva Tuboly (jurist en socioloog), het boek: 'Een fier en frank volk' –‘ 65 jaar Hongaarse vluchtelingen in Nederland’ in onze Julianazaal gepresenteerd. De bijenkomst werd opgeluisterd met Hongaarse muziek door het Trio Tomi Váradi.

Samen met Gerrit Valk (historicus), schept zij in het boek een boeiend beeld over de opstand, vluchtmotieven en integratie van de ruim 3000 Hongaren die in november 1956 naar Nederland vertrokken, waar Éva er zelf een van was. 

Toen de Sovjet-Unie 65 jaar geleden een bloedig einde aan de Hongaarse opstand maakte, vluchtte Éva op vijf jarige leeftijd naar Nederland. Daar werd zij samen met ruim 3000 andere Hongaarse vluchtelingen bij de Jaarbeurs opgevangen, verzorgd en van een slaapplaats voorzien.

‘’We vinden het super dat de Jaarbeurs de locatie ter beschikking heeft gesteld, gezien de historische waarde die deze plek voor ons heeft. ‘’ Het boek werd tijdens de bijeenkomst aan de, voor het boek geïnterviewde Hongaarse vluchtelingen, uitgereikt. Éva kan zich de dag nog goed herinneren dat ze aankwam op het station in Utrecht: ‘’ Het perron stond vol met mensen die ons van alles in de handen stopten; chocolade, zeepjes en tandpasta. ‘’