Winner Sustainable Development Award 2022

Food & Food Waste

Met verschillende projecten binnen Food & Food Waste zorgen we voor een gereduceerde CO2-uitstoot met als uiteindelijke doel om CO2-neutraal te worden en het liefst zelfs CO2-positief.

Jaarbeurs wint internationale awards voor duurzaamheid en digitale innovatie

Tijdens het jaarlijkse UFI Global Congress neemt Koninklijke Jaarbeurs twee internationale awards in ontvangst. De Sustainable Development Award 2022 en de Digital Innovation Award 2022. Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We zetten continu stappen om in 2030 de meest duurzame en slimme eventlocatie en -organisator van Europa te zijn. Ik ben ongelofelijk trots dat de stappen die we tot nu toe hebben gezet op het gebied van verduurzaming en digitalisering wereldwijd worden erkend. En hier zal het zeker niet bij blijven, de komende periode zullen we nog meer mooie initiatieven aankondigen.”

Food & Food Waste

Met verschillende projecten binnen Food & Food Waste zorgen we voor een gereduceerde CO2-uitstoot met als uiteindelijk doel om CO2-neutraal te worden. We willen voedselverspilling tegengaan en medewerkers, organisatoren en bezoekers stimuleren om duurzame voedselkeuzes te maken gericht op plantaardig eten. 

Sinds 2019 hebben we bij Jaarbeurs 47.939 kg CO2 bespaard door onze producten duurzamer te maken. Dit is een gemiddelde 15.980 kg CO2 per jaar. De afgelopen jaren waren door de impact van de COVID-pandemie geen normale jaren. We kunnen de komende jaren veel meer gaan besparen. 

Infographic

Vegetarische opties

Vlees en vleesproductie is een van de meest grote vervuilers in de wereld als we kijken naar CO2-uistoot. Daarom zijn wij bij Jaarbeurs gestart om vooral veel vegetarische opties te bieden. 

Foodbook

In het foodbook worden opties voor menu's aangeboden die door evenementorganisatoren gekozen worden. Onze evenementen zijn op dit moment 50-90% vegetarisch, afhankelijk van het soort evenement en de doelgroep. In het foodbook worden nu voor 80% vegetarische opties aangeboden. Hiermee hebben we in 2021 888 kg CO2 bespaard. In een normaal jaar kan dit 154.106 kg zijn.

Minder voedselverspilling

De Voedselbank en Too Good To Go

Wanneer er vers voedsel over is na een beurs of congres wordt dit gedoneerd aan de Voedselbank. Daarnaast wordt bij ons restaurant Speys gebruik gemaakt van de Too Good To Go app. Mensen kunnen hiermee tegen een goedkopere prijs kort houdbare maaltijden afhalen die anders weggegooid zouden worden. Voedsel dat over is wordt dus niet weggegooid. Lees meer over De Voedselbank en Too Good To Go

Winnow

Greendish is onze partner die ons helpt de catering en gezonder en duurzamer te maken. Hiervoor gebruiken wij de Winnow, een slimme afvalbak. Met behulp van Winnow kan er gemeten worden hoeveel overgebleven voedsel en GFT-afval er wordt weggegooid. In 2022 reduceerden wij 0,7 ton voedselafval, wat neerkomt op 1.640 maaltijden. Lees meer over Winnow.

Composteermachine

Het groene afval dat overblijft kunnen wij composteren in onze eigen composteermachine, die sinds dit jaar wordt gebruikt. Hiermee kunnen we tot 82.800 kg compost produceren. Deze compost kan gebruikt worden voor de groei van groenten en fruit. In de toekomst willen we de compost voor onze eigen gekweekte groenten gebruiken!

 

CO2-uitstoot compenseren

Trees for all

Voordat we ons doel om CO2-neutraal te worden hebben gehaald, compenseren we onze huidige CO2-uitstoot door het planten van bomen in samenwerking met onze partner Trees for all. In 2022 hebben wij 3.596 bomen geplant. In een normaal jaar zal dit oplopen tot 8.400 bomen, wat gelijk is aan 588.000 kg CO2. Lees meer over Trees for All