ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht

Voor het organiseren van het grootste trance-evenement ter wereld is opperste concentratie nodig

55.000 bezoekers. Tientallen miljoenen kijkers en luisteraars wereldwijd via de livestream. Vijf verschillende podia, geweldige lasershows. Utrecht was begin maart even het internationale middelpunt van de trance muziek. Koninklijke Jaarbeurs had de eer gastheer te zijn van het grootste trance-evenement ter wereld: de 1000e editie van A State of Trance (ASOT), de show van Neerlands trots, top DJ Armin van Buuren.

Na twee jaar ‘snoozen’ door corona, kon de Jaarbeurs weer veilig tienduizenden trance liefhebbers ontvangen tijdens een spectaculair weekend in het hallencomplex. Trance is volgens het woordenboek ‘een staat van hypnose en verhoogd bewustzijn’. Van dat verhoogde bewustzijn was zeker sprake bij eventmanager Hidde Paauw en accountmanager Jasper Peeters van Jaarbeurs. Twee spinnen in het ASOT-web. Hoe is het om na twee jaar winterslaap zo’n evenement met zo’n enorme internationale uitstraling mede mogelijk te helpen maken?

ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht

“Het gevoel van trots is onbeschrijfelijk als je hal 1 inloopt, waar Armin van Buuren aan het draaien is. De energie die er in die hal rondgaat, is ongelooflijk. Dat kan je alleen maar ervaren. Om daar onderdeel van te zijn is een absoluut hoogtepunt in mijn werk bij de Jaarbeurs.”   

“Dat was wel weer even schakelen”, vertelt Jasper. “Er is toch wat routine uit de verschillende organisaties verdwenen. Maar het mooie is dat je uiteindelijk allemaal gewend bent om op het hoogste niveau evenementen te organiseren. ALDA, de organisatie achter ASOT, staat al jaren aan de top van de internationale dance-industrie. Dankzij de gezamenlijke professionaliteit, ook van onze leveranciers, zaten we er snel weer goed in.”

Hidde: “De laatste keer dat we ASOT konden hosten, was in 2020. Sindsdien is er toch een hoop veranderd waar je rekening mee moet houden. Logistiek is er bij ons veel veranderd, zeker ook wat betreft parkeerstromen. En denk bijvoorbeeld aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hal 5, waar we natuurlijk netjes rekening mee moesten houden. Standaard procedures en vanzelfsprekende afspraken van weleer waren niet echt meer van toepassing. Hierdoor moesten er veel zaken opnieuw besproken en afgestemd worden met de opdrachtgever, met onze leveranciers en met ons eigen team.”

Maar dan staat er ook een geweldig evenement. Hidde: “Het gevoel van trots is onbeschrijfelijk als je zaterdagnacht hal 1 inloopt, de Mainstage, waar Armin van Buuren aan het draaien is. De plek waar bijna 17.000 bezoekers volledig los aan het gaan zijn. De energie die er dan in die hal rondgaat, is ongelooflijk. Dat kan je alleen maar ervaren. Om daar onderdeel van te zijn is een absoluut hoogtepunt in mijn werk bij de Jaarbeurs.”   
 

ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht

Minder plastic

55.000 bezoekers; dat leverde in het verleden een hoop afval op in de vorm van plastic bierglazen. Maar die afvalberg is inmiddels flink terug gedrongen. Hidde: “We hebben samen met ALDA ervoor gekozen om te werken met een statiegeldsysteem voor de plastic bekers. Die glazen konden bij het volgende drankje weer ingeleverd worden, waarbij je dan geen statiegeld meer hoefde te betalen. En dat merk je meteen bij de schoonmaak direct na afloop. Vroeger moesten we ons een weg banen door lagen plastic bekers, nu werden de glazen bij de barpunten ingezameld en kunnen we ze gemakkelijk op een duurzame manier verwerken.”

Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Voor de volgende editie wordt bijvoorbeeld gekeken naar de signing. Bij de nachtelijke controlerondes bleken bezoekers die later kwamen lastig de ingang te kunnen vinden. Mensen die al eens bij een evenement in de Jaarbeurs waren geweest, hadden niet direct door dat de ingang dit keer aan de andere kant was. Hidde:  “Hoewel het met name publiek betrof dat zich pas later in de nacht bij het feestgedruis aansloot, kunnen we voor de volgende keer zeker kijken hoe we de bewegwijzering nog slimmer kunnen inzetten.”

ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht

Reserveer de lasers maar voor 2024

Maar overall kijken ALDA en Jaarbeurs, en zeker ook de 55.000 bezoekers, terug op een onvergetelijke ervaring. Jasper: “Er is veel veranderd in de industrie en met dit evenement hebben we echt weer een nieuwe standaard neergezet. Daar ben ik supertrots op. Het is geweldig om met een toporganisatie als ALDA te kunnen werken, een echt partnerschap.” Hidde beaamt dat: “ALDA is een partij die veel grote producties draait in binnen- en buitenland, iets wat je echt terugziet in de professionaliteit van de organisatie. Ze kennen duidelijk de klappen van de zweep en zijn niet snel van hun stuk te brengen. Daarbij is het heel prettig dat zij ons als locatie ook betrekken bij alle plannen die zij hebben en naar je luisteren. Je wordt echt meegenomen in de gehele productie wat er aan bijdraagt dat wij als Jaarbeurs écht onderdeel zijn van het evenement. Een hele prettige samenwerking waarbij we er samen voor zorgen dat alle bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben.” Reserveer de lasers maar alvast voor volgend jaar.