Nieuwe SUP wetgeving: duurzaam evenementen organiseren in 2024

Ben jij al klaar voor de nieuwe Single-Use-Plastic (SUP) wetgeving? Als evenementenorganisator of exposant is het essentieel om goed voorbereid te zijn op de veranderingen die per 1 januari aanstaande van kracht worden. De SUP wetgeving legt een verbod op wegwerpplastic voor alle bedrijven op. Dat betekent dat er geen ruimte meer is voor plastic dat na 1 keer gebruik zijn functie verliest. Wegwerpbekertjes bijvoorbeeld zijn niet meer toegestaan. Dat geldt niet wanneer die wegwerpbekertjes uit PET of rPET bestaan en niet worden weggeworpen, maar worden ingezameld om gerecycled te worden tot nieuwe softcups. In dit artikel gaan we in op hoe je je evenementen bij Koninklijke Jaarbeurs kunt voorbereiden en organiseren in het licht van deze nieuwe wetgeving. 

Duurzaamheid als prioriteit 

Bij Jaarbeurs staan we voor duurzaamheid en daar houden we ons aan vast in alles wat we doen. Ter voorbereiding op de bovengenoemde wetgeving zijn we daarom sinds 1 augustus 2023 al gestopt met het inzetten van wegwerpservies in ons congres- en vergadercentrum (Beatrixgebouw) en draaien we verschillende pilots om per 1 januari 2024 helemaal klaar te zijn voor jouw evenement.  

Herbruikbaar servies voor duurzame evenementen 

Vanaf 1 januari 2024 werken we naast het Beatrixgebouw ook in het hele beurs- en congresgebouw met herbruikbaar servies. Dit betekent dat je geen wegwerpplastic meer zult vinden op evenementen bij Jaarbeurs. Ons herbruikbare servies wordt na gebruik grondig gereinigd, zodat het de volgende dag opnieuw kan worden ingezet.  

Keuzemogelijkheden voor exposanten 

Ben je exposant op een evenement bij Jaarbeurs? We bieden jou vanaf 1 januari 2024 de mogelijkheid om te kiezen voor glaswerk of herbruikbare bekers op je stand. Deze duurzame alternatieven zijn gemakkelijk te bestellen via onze Jaarbeurs webshop. Uiteraard is het ook mogelijk om je eigen duurzame oplossing te gebruiken, zolang deze maar voldoet aan de Nederlandse wet- of regelgeving.  

Jaarverslag Duurzaamheid 2022
reusable-koffiebekers-pilot
Media Plaza - Auditoriumgebied - Barzone congreslocatie Utrecht

Samen voor een positieve impact 

Samen met jou, als toegewijde evenementenorganisator of exposant, maken we een positieve impact door bewuste en duurzame keuzes te maken. De nieuwe SUP-wetgeving is een kans om onze evenementen milieuvriendelijker te maken en onze planeet te beschermen. Bij Jaarbeurs staan we klaar om je te ondersteunen bij de voorbereiding en organisatie van duurzame evenementen in 2024 en daarna. 

Heb je meer informatie nodig over deze nieuwe wetgeving en hoe Jaarbeurs je kan helpen bij de voorbereiding van je evenementen? Neem gerust contact met ons op. Samen kunnen we een verschil maken voor een schonere en groenere toekomst voor evenementen.