Kleurenpsychologie voor het organiseren van succesvolle evenementen

Evenement organiseren: de invloed van kleurenpsychologie op succesvolle events

Wellicht sta je er nooit bij stil, maar bij het organiseren van een evenement is het ook belangrijk om na te denken over de kleuren van het licht of aankleding op je locatie. Kleuren beïnvloeden namelijk onze stemming en dus heeft de kleur van de zaal van jouw eventlocatie enorme invloed op jouw bijeenkomst.

Waar je ook kijkt, overal zie je dat er bewust verschillende kleuren worden gebruikt. En dat heb je zelf niet eens in de gaten, toch word je er hele dag door beïnvloed. Al decennialang worden kleuren gebruikt door slimme marketeers om hun producten aan de man te krijgen. Kleuren hebben namelijk invloed op je emoties en op je gedrag. Ze kunnen bovendien een rol spelen bij het maken van keuzes. Dit kan jij ook gebruiken tijdens je bijeenkomst. 

Kleuren en hun betekenis

Lukraak een kleur kiezen voor je een event, ‘omdat dat mooi staat’, is niet slim. Kleuren wekken associaties op en je wil natuurlijk niet de plank mis slaan. Kleuren hebben een fascinerende betekenis en kunnen een krachtige invloed uitoefenen op een persoon. Elke kleur draagt een unieke symboliek en kan verschillende emoties en reacties oproepen.

Als eerste stap bij het organiseren van je evenement moet je natuurlijk bepalen wat de doelstelling is. Denk aan teambuilding, relatiebeheer, kennis delen, motiveren, draagvlak creëren of je imago verbeteren. Wanneer je de doelstelling vastgesteld hebt, kan je een geschikte kleur kiezen.

In dit blogartikel geven we je een paar voorbeelden van het effect van bepaalde kleuren op jouw evenement en hoe je dus de juiste kleur kunt selecteren voor jouw specifieke doelstelling. 

Jaarbeurs MeetUp vergaderen vergaderlocatie Utrecht

Oranje: een positieve en enthousiaste sfeer

Organiseer je een evenement met een positieve, enthousiaste en open sfeer zoals een teambuildingsdag? Oranje is dan een goede kleur voor jouw evenement. Denk maar aan het Nederlands Elftal, dat is toch een team om trots op te zijn? Met oranje kun je een gevoel van teamgeest en samenwerking bevorderen, waardoor deelnemers zich gemotiveerd voelen om actief deel te nemen aan activiteiten en elkaar te ondersteunen.

Geel: vriendelijkheid en energie voor mentale activiteiten

De kleur geel is een vriendelijke en energieke kleur en werkt goed voor evenementen waar concentratie en bij mentale activiteiten centraal staan. Het geeft ons nieuwe inspiratie en het zorgt ervoor dat we geprikkeld worden; het maakt nieuwsgierig. Hierdoor is deze kleur erg geschikt voor netwerkbijeenkomsten. Geel kan deelnemers aanmoedigen om met elkaar te communiceren, ideeën uit te wisselen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

Jaarbeurs Media Plaza Auditorium Utrecht

Blauw: stabiliteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid

Organiseer je een training? Kies dan voor een blauwe ambiance. De kernwoorden bij blauw zijn: stabiliteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Blauw voedt de intuïtie en wakkert oplettendheid aan. Daarbij werkt deze kleur ook verfrissend; een blauw gekleurde ruimte voelt koeler aan dan een rode of oranje ruimte. Blauw kan een gevoel van betrouwbaarheid en professionaliteit geven, wat essentieel is bij educatieve en leersituaties.

Rood: stimulerende kick-off en krachtige energie

Rood is de juiste kleur voor een spannende kick-off of een belangrijke pitch. Deze felle kleur stimuleert de hartslag en bloeddruk. Het zorgt bovendien voor focus en energie. Actie! Een intense, levendige en krachtige kleur, die verschillende emoties oproept. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld rood associëren met liefde of passie, maar ook met gevaar of een waarschuwing. Bij evenementen kan rood worden gebruikt om deelnemers enthousiast te maken en hen aan te moedigen actief deel te nemen.

Evenementenlocatie organiseer je in Jaarbeurs Utrecht

Groen: Ontspannende en Verfrissende Atmosfeer

Een bijeenkomst met een open sfeer waarin iedereen gehoord wordt, werkt het beste met een groene ambiance. Groen staat voor duurzaam, jeugdig en gezondheid. Een groene kleur heeft een ontspannende, rustgevende werking en doet denken aan de natuur. Niet voor niets komen we allemaal uitgerust terug van een lekkere boswandeling. Groen kan helpen bij het creëren van een ontspannen en inclusieve sfeer waar deelnemers zich op hun gemak voelen om ideeën te delen en te netwerken.

Paars: Creativiteit, Verbeelding en Luxe

Een paarse kleur werkt goed bij een evenement waarbij je product of bedrijf centraal staat. Het staat garant voor een luxe uitstraling. Het stimuleert het deel in je de hersenen dat problemen oplost en voor creativiteit zorgt. Ook triggert de paarse kleur verbeelding en straalt de klasse uit. Bij productlanceringen of bedrijfspresentaties kan paars worden gebruikt om deelnemers te inspireren en een gevoel van exclusiviteit en kwaliteit te creëren.

eventcase productlaunch ultramodern essilorLuxottica varilux fast forward events louise versavel polar

Valkuilen van kleurgebruik bij evenementen

Uiteraard zijn de soorten evenementen en kleuren slechts voorbeelden en ter inspiratie. Zo is blauw een perfecte kleur voor een training, maar dat betekent niet dat groen uitgesloten is. Want wat als blauw nou ook net de kleur van je grootste concurrent is? Dan is het wellicht beter om een andere hoofdkleur te kiezen. Elke kleur kent positieve aspecten én negatieve aspecten. 

Doe dus vooraf research naar de kleuren die je wil gebruiken. Kijk daarbij ook goed naar de doelgroep, want hier kan je flink de mist in gaan. Zo associeert een hovenier de kleur groen met de tuinen die hij aanlegt, terwijl een investeerder eerder denkt aan geld. Of wat dacht je van de cultuur? Ook dat is van wezenlijk belang. Bijvoorbeeld: hier in het westen associëren we de kleur zwart met de dood. Terwijl diezelfde kleur in Oost-Azië weer gelinkt wordt aan gezondheid. Een mooie miscommunicatie dus! 

Door bewust gebruik te maken van kleuren kunnen jou helpen de gewenste stemming, emoties en reacties bij de deelnemers van je event op te wekken, waardoor ze een onvergetelijke ervaring creëren die aansluit bij het doel van het evenement.

Alle kleuren met één druk op de knop

Bij Jaarbeurs werken we met slimme ledverlichting die je naar vrijwel elke kleur kunt aanpassen. En het leuke daarvan: je kunt jouw bijeenkomst dus ook beïnvloeden door kleuren te gebruiken. Alle zalen in Jaarbeurs MeetUp zijn voorzien van een Plug & Play systeem. Hiermee kies je met één druk op de knop een geschikte kleur, sfeer en ambiance voor jouw bijeenkomst. Alle kleuren zijn mogelijk en bij aankomst staat alles voor je klaar.

 

Welke faciliteiten heb jij nodig om van jouw bijeenkomst een succes te maken? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek.

Jaarbeurs MeetUp vergaderen vergaderlocatie Utrecht

Blogs

corry1
Blog

Behind the scenes at Royal Jaarbeurs with Corry Neggers, account manager for congresses & healthcare champion

Royal Jaarbeurs, the friendly, sustainable, and innovative host for events in the Netherlands and beyond. A place where people come to meet, learn, grow and inspire each other. Now it’s our pleasure to share what's happening at Royal Jaarbeurs and how we approach things by introducing our most valuable asset: our people. Here today, Corry Neggers talks about her work as an account manager for congresses at Royal Jaarbeurs and her role as a healthcare champion.
Read more
ASOT Armin van Buuren dance event locatie jaarbeurs utrecht
Blog

Organising the world’s biggest trance event requires enormous focus

Around 55,000 visitors; tens of millions of viewers and listeners worldwide via the live stream; five different stages; amazing laser shows. Utrecht was briefly the international hub of trance music in early March. Royal Jaarbeurs had the honour of hosting the world’s biggest trance event: the 1000th edition of A State of Trance (ASOT), the show of Dutch pride and top DJ Armin van Buuren.
Read more
La Vuelta bij Jaarbeurs groene karavaan - duurzaam event Sprinting towards sustainability
Blog

How we made our sustainable ambition a reality during La Vuelta Holanda 2022

Last year, Royal Jaarbeurs had the honour of being the official start location of the first stage of the team time trial during La Vuelta Holanda 2022. We were proud to host such a fantastic event and all the more so because, like us, La Vuelta Holanda attaches great importance to being eco-friendly. And that helped us sprint forward in a sustainable way together.
Read more