planetree

Huis- en straatarts Michelle van Tongerloo: ‘We krijgen het alleen maar drukker’

Utrecht, 4 april 2023 – “Het sociale klimaat is zó afgebroken. Ik vraag me af of het nog ooit gaat terugkomen. En ik denk niet dat ons werk op korte termijn overbodig wordt. Sterker nog, we krijgen het alleen maar drukker.” De Rotterdamse huis- en straatarts Michelle van Tongerloo loodst honderden kwetsbare burgers door het onverschillige zorgdoolhof: daklozen, ongedocumenteerden, mensen met psychiatrische problemen, verslaafden en arbeidsmigranten. Op 11 mei vertelt ze tijdens de Mensgerichte zorg conferentie 2023 van Stichting Planetree Nederland in Koninklijke Jaarbeurs hoe zij en bevlogen collega’s schrijnende situaties oplossen.

Van Tongerloos LinkedIn-bijdragen trekken de aandacht en wekken verbazing. Neem haar verhaal over een meisje met pijn in haar arm na een val op school. Het advies van school: ga naar de huisarts. Maar ze heeft geen huisarts. De moeder klopt aan bij twee huisartsenpraktijken waar ze wordt afgewimpeld. Het meisje komt met haar moeder naar de Pauluskerk, waar ze wel de zorg krijgt die ze nodig heeft. Haar arm blijkt gebroken.

Van daklozen tot arbeidsmigranten
Bij haar aantreden in 2017 bij de Pauluskerk ziet Van Tongerloo vooral ongedocumenteerden. “Het gaat nu om steeds meer verschillende mensen. Denk aan daklozen, mensen met psychiatrische problemen, verslaafden en arbeidsmigranten. Met name de groep arbeidsmigranten uit EU-landen die op straat belandt groeit snel. Maar ook steeds meer Rotterdammers weten de Pauluskerk te vinden. Voor al deze groepen zijn andere oplossingen nodig.”

Ziekenhuis is complex netwerk
“Ziekenhuizen zijn hele complexe netwerken. Regelingen zijn vaak wel bekend bij de directie en daar komen de informatiefolders binnen. Maar hoe laat je die kennis overal in de organisatie doordringen? Je spreekt als je iemand belt steeds weer iemand anders. We doen in Rotterdam ongelooflijk ons best om te netwerken. En daarbij de zorgverleners op de werkvloer te bereiken.”
Tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie 2023 van Planetree, met het thema ‘Stel je voor…’ worden deelnemers volop geïnspireerd met nieuwe inzichten en praktijkvoorbeelden, die hen in beweging brengen en aanzetten om op een nieuwe manier naar zorg te kijken.

 
Lees het hele artikel Michelle van Tongerloo blijft zich verbazen
Michelle van Tongerloo is keynote spreker tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie 2023 van Planetree Nederland op 11 mei in het Beatrix Theater van Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

Kees Klomp, enthousiast voorvechter van de betekeniseconomie, houdt een keynote over maatschappelijk betekenisvol ondernemen in de zorg.