Eventsummit beurslocatie evenement locatie Jaarbeurs U trecht

Een evenement voor de evenementenbranche – dat moet goed gaan!

Stel dat je als evenementenlocatie bijna 4.000 partners uit de evenementensector over de vloer krijgt. 4.000 creatieve en ondernemende partners, maar ook mensen die nét even wat kritischer kijken of alles wel vlekkeloos verloopt in Utrecht. Dan ligt de druk misschien net even wat hoger dan op andere dagen? We vroegen de hoofdspelers van de organisatie, Arjen Lemstra, oprichter en organisator, en Tamara Boogaard, Key accountmanager Jaarbeurs, om nog even terug te blikken op deze jubileumeditie en wat hun plannen zijn voor volgend jaar. 

Begin maart 2023 vond de 15e editie van EventSummit plaats: hét jaarlijkse evenement voor de evenementenbranche zelf. In 2021, corona-tijd, was de Summit één van de weinige evenementen die wel door mocht gaan, als experiment om te onderzoeken hoe evenementen veilig en corona-proof georganiseerd konden worden. Die tijd ligt gelukkig definitief achter ons en Jaarbeurs kon voor deze jubileum-editie dus weer veilig volstromen. Meer dan 300 exposanten en bijna 20 keynote speakers zorgden voor een bruisende dag vol inspiratie, informatie en innovatie. Twee radiostations zonden live uit vanaf de beursvloer. En niet te vergeten: het was een dag vol interactie. EventSummit is er immers niet op de laatste plaats voor het netwerken.

Volledig vegetarisch

Voor het netwerken heb je naast mensen ook goede horeca nodig. Een vegetarische assortiment wel te verstaan. Jaarbeurs biedt sinds enige tijd de mogelijkheid hiervoor, vanuit haar eigen duurzaamheidsambities. En de organisatie van EventSummit schaart zich graag achter die ambitie. Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van Jaarbeurs: “De evenementensector moet duurzamer worden. Wij nemen dat zelf heel serieus en wij willen er alles aan doen om onze partners ook daarbij te helpen. Dat EventSummit kiest voor een volledig vegetarische catering is een mooi voorbeeld hiervan. Iedereen kan dan ervaren hoeveel mogelijkheden onze vegetarische keuken biedt en hoe lekker onze alternatieven zijn.”

Arjen Lemstra: “Een compleet vegetarische catering draagt zeker bij aan het duurzaam organiseren van een evenement. En wat heel mooi was om te zien, is dat meer dan 40% van de bezoekers verleid is om met de trein te komen. Een grote stijging ten opzichte van vorige edities. Maar we hebben natuurlijk nog meer ambitie op het gebied van duurzaamheid. Denk aan het terugdringen van het afval dat onze exposanten achterlaten, dat willen we nog meer stimuleren. En we willen komend jaar ook graag het flyeren verder inperken. Samen kunnen we EventSummit ieder jaar weer een beetje duurzamer maken.”
 

Eventsummit beurslocatie evenement locatie Jaarbeurs U trecht

Op naar 2024

Arjen kijkt tevreden terug op de samenwerking met Jaarbeurs. “De afgelopen jaren hadden we al de ervaring dat Jaarbeurs echt met ons meedenkt. Natuurlijk merk je dat het een grote organisatie is en zaken soms misschien over wat meer schijven lopen dan je zou willen. Maar uiteindelijk komen we daar altijd goed uit. Het is ook een goed bereikbare locatie. Samen hebben we echt een feest voor de branche neer kunnen zetten. De energie, de positieve vibe, de enthousiaste reacties, de gezellige sfeer. Ik kan er nog van nagenieten.”

Tamara Boogaard is voor EventSummit de key accountmanager van Jaarbeurs. Ook zij is een tevreden mens. “Het succes van onze opdrachtgever is ons succes, zeker in dit geval. We voelen ons met het team van Arjen ook echt partners. Het geeft wat gezonde spanning als je je beseft dat je de Summit helpt organiseren voor de partners in de branche, terecht een kritisch publiek natuurlijk. En dan is het fijn om de vele positieve reacties te horen.”

Het team van EventSummit en dat van Jaarbeurs zijn alweer begonnen met de voorbereidingen van de volgende editie. Arjen: “Ik heb er nu al zin in. Dit jaar zagen we een enorme groei in het aantal bezoekers en exposanten en die groei gaan we volgend jaar graag doorzetten. Op 8 februari 2024 gaan de deuren van de Jaarbeurs weer open voor de leukste, gezelligste, grootste, meest efficiënte en meest effectieve vakbeurs voor de evenementenindustrie. En jazeker, die editie is ook weer een stuk duurzamer.”