Utrechtse scholieren lopen een dag mee bij Jaarbeurs

Utrecht, 16 december 2022 – Deze maand kwamen 8 Utrechtse scholieren op bezoek bij Koninklijke Jaarbeurs om een dagje mee te lopen met onder andere eventmanagers en culinair adviseur Piet van den Bosch. In het kader van het project ‘Bliksemstages’, een initiatief van non-profitorganisatie JINC, kregen ze de kans om te zien hoe het er bij Jaarbeurs aan toegaat. Samen met JINC helpt Jaarbeurs kinderen uit Utrechtse wijken met een sociaaleconomische achterstand op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. De scholieren vroegen de medewerkers het hemd van het lijf en leerden door leuke workshops en presentaties wat Jaarbeurs doet en over hoe je een evenement het best kunt organiseren. Vooral het Beatrix Theater maakte indruk op de scholieren.

Bliksemstage over reilen en zeilen op de beursvloer
Elk kwartaal ontvangt Jaarbeurs Utrechtse scholieren voor een Bliksemstage. Doel hiervan is om de scholieren bewust te maken van organisatievaardigen en ze kennis te laten maken met werken in de evenementenbranche. Het programma bestond uit een rondleiding door de beurshallen en het Beatrix Theater en de scholieren kregen een kijkje in de Jaarbeurs keuken. Culinair adviseur Piet van den Bosch leerde de scholieren over het reilen en zeilen in een dynamische culinaire omgeving. “Op sommige dagen hebben we wel 2.500 tot 3.000 gerechten en hapjes op het menu staan. Ik vind het geweldig om de scholieren te laten zien hoe wij deze uitdagingen met elkaar achter de schermen aangaan. Daarnaast is de nood in ons vak hoog om zoveel mogelijk jongeren te enthousiasmeren voor ons prachtige beroep, dus ik hoop dat we de leerlingen hebben kunnen inspireren.” Na de rondleiding kregen de scholieren de opdracht om een eigen evenement te organiseren.

Jaarbeurs al 9 jaar partner van JINC
Om bij te dragen aan het creëren van gelijke kansen voor kinderen in Nederland, is Jaarbeurs sinds negen jaar partner van JINC. Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer Jaarbeurs: “Als betrokken inwoner van Utrecht staan we graag klaar voor onze stadsgenoten. We zijn dan ook trots dat we binnen de samenwerking met JINC jonge Utrechters kunnen inspireren met hoe het is om te werken bij Jaarbeurs. Zo bieden we jongeren eerlijke kansen en helpen we hen op weg naar werk.” JINC-vestigingsmanager Utrecht Annechien van Buurt: ““Bij de start van JINC in 2004 hielpen we 1.400 jongeren uit kwetsbare wijken aan een eerlijkere kans op de arbeidsmarkt. Vorig jaar waren dit ruim 63.000 jongeren. We kunnen samen echt meer bereiken voor jongeren in kwetsbare omgevingen. We zijn ontzettend blij dat Jaarbeurs de scholieren ook verschillende kansen biedt. We hebben onder andere afgelopen jaren ook samengewerkt met de projecten ‘Baas van Morgen’ en ‘Sollicitatietraining’.”

Beurshallen binnenkort omgetoverd tot Nationale Onderwijstentoonstelling
Voor Jaarbeurs is onderwijs een belangrijke pijler. Eén van de beurzen die door Jaarbeurs zelf georganiseerd wordt, richt zich op onderwijzend Nederland: de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Tienduizenden onderwijs- en kinderopvangprofessionals doen van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 kennis en inspiratie op tijdens NOT op het gebied van de nieuwste leermiddelen, innovaties en producten. Audrey Wilschut, beursmanager: “We kijken er naar uit om onderwijsprofessionals in tijden van hoge werkdruk eindelijk weer live te kunnen inspireren. Juist nu is het belangrijk om de sector een stap verder te helpen, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de volgende generatie. Als speciale gast hebben we dit jaar prinses Laurentien van Oranje die NOT 2023 officieel opent. Daarnaast geven we het podium aan bekende topsprekers als hoogleraar Erik Scherder, TedX frontman Jim Stolze en bekende TikTok-Meester Jesper.”