computable awards 2022 polar congreszaal event gala awardshow.jpg

Winnaars Computable Awards 2022 bekendgemaakt

Gisteravond zijn de achttien winnaars bekendgemaakt bij de Computable Awards 2022. Deze editie stond in het teken van 'The Dutch Masters'. Er werden verschillende Nederlandse grootheden geëerd in sport, watermanagement, kunst en housemuziek. De winnaars van de awards werden als The Dutch Master of IT’ neergezet. Marilijn Bouwmeester presenteerde de show in De Polar in Jaarbeurs Utrecht.

In totaal doorliep Computable in zestien categorieën vergelijkbare trajecten. Hierin hebben Computable-experts inzendingen digitaal beoordeeld, de hoofdjury heeft vervolgens genomineerd, om vervolgens het publiek te laten stemmen op deze genomineerden. Jury- en publieksoordeel bepaalden ieder voor de helft wie er won. Net als voorgaande jaren werd ook de Dutch Applied AI Award uitgereikt, een samenwerking van Computable met de Hogeschool van Amsterdam en podcast De Dataloog. Tot slot werd er in 2022 ook voor de eerste keer een ereprijs uitgereikt, de Lifetime Achievement Award.

winnaars computable awards 2022 polar congreszaal event gala awardshow.jpg

TU Delft

Dit jaar bestaat dé grote winnaar bij de Computable Awards niet. TU Delft neemt twee awards mee naar huis, alle overige winnaars wonnen één. Een andere technische universiteit, die uit Eindhoven, wint ook een award. Verder valt op dat drie ministeries een prijs in de wacht slepen: BZK, EZK en J&V.

Microsoft deelt zo’n beetje elk jaar in de prijzen, en doet dat dit jaar weer. Dit keer wel met een intern traject, met het aanstellen van een 'chief hybrid officer' om het hybride werken te stimuleren.

Ook waren er twee speciale prijzen tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2022. Juryvoorzitter Nanda Piersma deelde de Dutch Applied AI Award 2022 uit aan de oplossing Zeno AI van WSK Medical. Nadat de redactie van Computable in 2018 nog een Gouden Computable Award aan Jan Baan uitreikte, daar wordt vanaf dit jaar met een Lifetime Achievement Award telkens iemand geëerd die zijn of haar sporen in de ict verdiend heeft. Deze eer gaat in 2022 naar Ad Nederlof.

The Dutch Masters

Dit jaar kregen de Computable Awards het thema The Dutch Masters mee, een thema dat het vakblad de komende jaren wilt doortrekken. Dit jaar was er in vier verschillende blokken aandacht voor grote Nederlandse sporters, bekende items uit de waterbouwkunde, bekende kunstenaars door de eeuwen heen en Nederlandse dj’s die internationaal aan de top meedraai(d)en. Het entertainment en eten werden op deze vier disciplines toegespitst. Op basis van deze gebieden kregen de blokken een ict-twist zodat er ook prijzen waren uit delen. Sport werd gekoppeld aan iets goed(s) doen, water aan het ergens mee omgaan, kunst aan iets mooi(s) maken en de dj’s werden gelinkt met personen en iets persoonlijk bereiken.

Winnaars Computable Awards 2022

Categorie

Winnaar

Customer Experience

DĀK (WoningNet, Team Resilience en OutSystems)

Cyber Resilience

Keurmerk Pentesten (CCV, Politie, Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW, MKB-Nederland, CIO Platform, Cyberveilig Nederland, NLdigital, Digital Trust Center, Online Trust Coalitie en de ministeries van J&V en EZK)

Future of Work

Microsoft Nederland

Sustainable Tech

NorthC Datacenters

Tech-startup

Greencast

CxO

Isabel Moll (vice president en general manager Dell Technologies Nederland)

IT-talent

Daisy Navarrete Schuiten (product owner vr XR Centre of Excellence AirFrance-KLM)

Onderwijsproject

Nationale TekkieWorden Week (TekkieWorden.nl)

Overheidsproject

MijnGegevens (MijnOverheid, Ministerie van BZK en Logius)

Zorgproject

Breingestuurd exoskelet (TU Delft en Salure)

MKB-project

DRIVE MKB (ROC Tilburg, Mindlabs, Binnenstad Management Tilburg, Appsemble en Fontys Hogeschool ICT)

Grootzakelijk project

Digitaal ontsluiten parkeer- en wachtlocaties (CTC Amsterdam Westkant, Schiphol, Port of Amsterdam, Wallenborn en Be-Mobile)

Digitale Innovatie

Slimme epilepsiecamera (Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, UMC Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze, Pontes Medical, EpilepsieNL, LivAssured, CLB, Stichting Dravetsyndroom)

Digitale Transformatie

RNA-volgorde van cellen bepalen (Erasmus MC en TU Delft)

Duurzaamheid & MVO

Bestrijding voedselverspilling en klimaatverandering (Foodprint Group en Mendix)

Partnerproject

Visual Positioning (Gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ)

Lifetime Achievement Award

Ad Nederlof

   

Extra

Winnaar

Dutch Applied AI Award 2022
i.s.m. De Dataloog en Hogeschool van Amsterdam

Zeno AI