Duurzaam

Zero waste

Om afval goed te kunnen recyclen, moeten de afvalstromen zo zuiver mogelijk zijn. Bezoekers van een concert of evenement hebben geen tijd om te puzzelen in welke bak hun gebruikte koffiebeker of theezakje hoort. Daarom maken we het zo gemakkelijk mogelijk om afval goed te scheiden, bijvoorbeeld door een slim gebruik van kleuren en symbolen.

Mobiele milieustraten tijdens de op- en afbouw

Samen met onze partner in afvalverwerking Bnext.nl zetten wij speciale mobiele milieustraten in tijdens de op- en afbouw van beurzen. Na een pilot bij BouwBeurs 2023 zijn we in september gestart met een uitrol voor alle beurzen en evenementen. Door de inzet van milieustraten kan afval bij de bron worden gescheiden in vijf verschillende afvalstromen: plastic, glas, organisch afval, papier, bouw- en sloop afval. Hierdoor kan het afval beter gerecycled worden en wordt het restafval gereduceerd. 

Beursdeelnemers met eigen standbouw zijn zelf verantwoordelijk voor de afvoer van hun bouw- en sloopafval. Met de milieustraten zorgt Jaarbeurs ervoor dat dit afval beter gerecycled wordt en er minder restafval is.  Bij de mobiele milieustraten zijn teams van milieu-medewerkers aanwezig om te helpen het afval op het de juist manier te scheiden. Jaarbeurs is de eerste beursorganisator en -facilitator in Nederland die dit in gebruik neemt.

Plastic Promise

We hebben ons als partner aangesloten bij de Plastic Promise, een initiatief van Green Events om het gebruik van wegwerpplastic bij evenementen te verminderen en gebruikt plastic te recyclen. In het congres- en vergadercentrum hebben we waterpunten geïnstalleerd, zodat wegwerpflesjes voor drinkwater niet meer nodig zijn.

Plastic

Systeembouw in plaats van bewerkte houtbouw

In de webshop, waar exposanten en organisatoren materialen bestellen, hebben we veel invloed op de gebruikte materialen. Exposanten kiezen bij het ontwerp van hun beursstand steeds vaker voor systeembouw, in plaats van bewerkte houtbouw. Dat bespaart nu al bijna tienduizend bomen per jaar. Sinds het najaar van 2023 kunnen exposanten kiezen voor een duurzaam standbouwpakket, dat onder andere bestaat uit circulair meubilair, circulair tapijt en LED-verlichting.

Statiegeldflessen voor het goede doel

Bij evenementen gebruiken we speciale inzamelpunten voor kleine flesjes, waar bezoekers eenvoudig het statiegeld kunnen doneren aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Het is een doel dat bezoekers met liefde willen steunen, en zo’n apart inzamelpunt helpt meteen om de flesjes gescheiden in te zamelen. In 2022 haalden wij hiermee zo'n 6.500,- euro aan statiegeld op.

Petfles donatie

Waterflesje vullen met Dopper watertap

Sinds het najaar van 2022 kunnen bezoekers kraanwater tappen uit de twee Dopper watertappunten in het Beatrixgebouw. Gemak blijkt voor mensen de voornaamste reden om een wegwerpflesje te kopen. Ook vinden mensen publieke watertappunten moeilijk vindbaar. De oplossing van Dopper: een herkenbare en innovatieve watertap die speciaal is ontworpen om gedrag te helpen veranderen. De waterpunten bevinden zich in het Beatrixgebouw.

Met de komst van de taps bieden we geen petflessen meer in het Beatrixgebouw.

In 2023 bespaarden we hiermee 1074 plastic wegwerpflesjes, dat gelijk staat aan ruim 30 kilo plastic en 75 kilo CO2. 

Dopper tap

Feiten over zero waste bij Jaarbeurs

  • Met onze leveranciers maken we prestatieafspraken over het scheiden van afval. Zo zijn de schoonmaakkarren bijvoorbeeld aangepast aan de gescheiden inzameling.
  • Tijdens Zero Waste-workshops onderzoeken Jaarbeurs-medewerkers samen hoe zij op hun afdeling mee kunnen helpen het doel van Zero Waste te bereiken.
  • In onze kantoren en op onze events gaan we afval veel actiever scheiden. Er zijn nieuwe afval-eilanden voor papier, plastic en restafval. Van de recyclebare koffiebekers wordt uiteindelijk toiletpapier gemaakt.
  • Tijdens de op- en afbouw van beurzen werken we met mobiele milieustraten in de hallen. Hierdoor wordt afval al bij de bron gescheiden.