Wielergala 2023

Oscaruitreiking voor het wielrennen bij Jaarbeurs

In ons beurs- en congresgebouw is de rode loper uitgerold voor de wielerhelden van 2023. Bekende (oud)wielrenners als Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Tom Dumoulin schitteren samen met ruim 350 genodigden op het toneel van congreszaal de Polar voor hét eerste Nationale Wielergala in Utrecht. Wie gaat er vanavond naar huis met de felbegeerde trofee voor de wielrenner van het jaar?

Na 60 eerdere edities in Den Bosch is Jaarbeurs dit jaar voor het eerst trotse host van het gala. Voor veel wieleratleten is het niet de eerste keer hier. Sommigen van hen stapten in augustus 2022 vanaf de Jaarbeursboulevard op hun fiets voor de epische start van de Vuelta. Anderen stonden aan de start van de Tour de France in 2015. Burgemeester Sharon Dijksma heet vanavond alle wielrenners en liefhebbers welkom in de leukste fietsstad ter wereld! 

Utrecht fietshoofdstad schittert als gastheer van het Nationale Wielergala
Het Nationale Wielergala, een jaarlijks hoogtepunt voor alle liefhebbers van de wielersport, vond dit jaar voor het eerst plaats in Utrecht. En dat is geen toevallige keuze. René Koppert, de organisator achter dit sportgala: “Utrecht omarmt de fiets en heeft de wielertraditie hoog in het vaandel staan. Met deze verhuizing krijgt het Wielergala de kans om vanuit een nationaal concept verder uitgerold te worden.”

“Het Wielergala kent bij Jaarbeurs een zeer warm onthaal en dit biedt veel perspectief voor de toekomst.”

Lintjesregen en dat in het ‘Koninklijke’ beurs- en congresgebouw
Regisseurs, cameramannen en presentatoren verzamelen zich in ons congrescentrum Jaarbeurs Media Plaza. Niet alleen de genodigden genieten mee van het spektakel, ook de kijkers thuis volgen het Wielergala live via Eurosport. Het moment is daar. De zaal zit in spanning, kijkers thuis zitten op het puntje van hun stoel. Wie gaat er vanavond naar huis met de Trofee voor wielrenner, wielrenster, belofte of team van het jaar? Tromgeroffel… Voormalig topwielrenner Tom Dumoulin brengt het verlossende woord. Wereldkampioen op de weg en in het veld Mathieu van der Poel en Tour de France Femmes winnares Demi Vollering zijn gekozen tot Wielrenners van het Jaar 2023! Puck Pieterse neemt de prijs voor Talent van het Jaar in ontvangst en Team Jumbo Visma is uitgeroepen tot Wielerploeg van het Jaar. En daar blijft het niet bij. Wielrensters Demi Vollering en Annemiek van Vleuten worden verrast door demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) met lintjes in de Orde van Oranje-Nassau. Het podium schittert aan alle kanten!

Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs, kijkt de zaal vol trots toe: "In het schitterende wielerspektakel vanavond ben ik niet alleen een trotse gastheer, maar ook een bewonderaar van de grenzeloze passie die onze stad heeft omarmd. Voor het eerst het Nationale Wielergala in onze stad organiseren is als het openen van een deur naar een nieuw jaarlijks nationaal concept.”

Culinair genieten tijdens live tv-uitzending
Naast de opwinding op het podium biedt het Nationale Wielergala ook een culinair genot. Gasten worden getrakteerd op een heerlijk diner, samengesteld om de smaakpapillen te verwennen na een avond vol spanning en emotie. Het diner biedt de perfecte gelegenheid om informeel met andere gasten na te praten en de hoogtepunten van het afgelopen wielerseizoen te bespreken. Ruim 40 tafels zijn gedekt en voor 350 genodigden wordt een driegangendiner uitgeserveerd. 

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde avond. “Het is een mooie, feestelijke en onvergetelijke afsluiting van het wielerseizoen. Het Wielergala kent bij Jaarbeurs een zeer warm onthaal en dit biedt veel perspectief voor de toekomst.”