Utrecht, 30 oktober 2023 – Naast de lichamelijke gevolgen van kanker ervaren veel kankerpatiënten ook mentale klachten. Kanker kan zorgen voor angstgevoelens, extreme vermoeidheid en depressieve gedachten. Hierdoor kunnen mensen mentaal vastlopen. Het Helen Dowling Instituut biedt professionele psychologische zorg en doet onderzoek om deze steeds verder te verbeteren. Hiervoor is geld nodig. Koninklijke Jaarbeurs draagt vanuit haar duurzaamheidsdoelstellingen graag bij aan een gezondere stad en regio en heeft het Helen Dowling Instituut aangewezen als nieuw goed doel.
Het Helen Dowling Instituut bestaat 35 jaar en heeft vestigingen in onder andere Bilthoven en Utrecht. De behandelaren combineren medische kennis over kanker met hoog specialistische kennis van de mentale gevolgen van deze ziekte. Algemeen-directeur Hanneke Haanraadts: “Wij slaan graag met Jaarbeurs de handen ineen voor een betere kwaliteit van leven bij kanker. Steun als deze stelt ons in staat om onderzoek te doen naar de beste psychologische zorg en daarmee het verschil te maken in het leven van iemand die mentaal vastloopt door kanker.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Door lokale goede doelen te steunen investeert Jaarbeurs in een gezondere stad en regio, voor nu en in de toekomst. Zo is Dutch Health Hub, een initiatief van Jaarbeurs, partner van het Helen Dowling Instituut. Afgelopen zaterdag, 28 oktober, vond bij Jaarbeurs het jaarlijkse benefietgala van het Helen Dowling Instituut plaats. Jaarbeurs stelde een aantal aansprekende veilingstukken ter beschikking waarvan de opbrengst volledig ten gunste van het instituut kwam. “Wij dragen graag bij aan de missie van het Helen Dowling Instituut. De mentale kant van deze levensbedreigende ziekte verdient meer aandacht. Door hierin te investeren voorkomen we dat mensen vastlopen en uitvallen. Dat is niet alleen van belang voor deze mensen, maar voor de gezinnen van deze mensen en de bedrijven waar ze werken. Bovendien is het een mooie aanvulling op het andere goede doel dat wij al steunen: het Prinses Máxima Centrum dat zich richt op genezing van kanker bij kinderen”, aldus Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs. "Het benefietgala heeft ruim 200.000 euro opgebracht. Door de medische vooruitgang leven mensen gelukkig steeds langer met of na kanker. Maar helaas blijkt het voor velen lastig om de draad weer op te pakken. Met het geld wordt onderzocht op welke manier deze mensen het beste geholpen kunnen worden. Het is indrukwekkend om te zien met hoeveel passie de medewerkers en vrijwilligers van het Helen Dowling Instituut zich voor deze groep inzetten. Ik ben blij dat we vanuit Jaarbeurs een bijdrage kunnen leveren om dit onderzoek mogelijk te maken” vult hij aan.
Zie ik haar nog naar school gaan?
Het Helen Dowling Instituut behandelt jaarlijks zo’n 2.500 mensen die getroffen zijn door kanker en professionele hulp nodig hebben om hun leven weer op te pakken of af te ronden. Zoals Daan. “Toen ik hoorde dat ik blaaskanker had dacht ik direct: ik ga dood. Voor mij betekende kanker het einde van je leven. In gedachten zag ik mezelf steeds liggen in mijn kist, met mijn gezin eromheen. Toen wist ik: hier kom ik zelf niet uit.” Daan werd bij het Helen Dowling Instituut behandeld voor zijn heftige angsten. Ook Nienke is er met haar man in behandeling. “Toen we hoorden dat ik niet beter word, is ons leven ingrijpend veranderd. We hebben een klein meisje van bijna drie en ik kan alleen maar denken: zie ik haar nog naar school gaan? Wat wil ik voor haar toekomst? Wat laat ik na? Terwijl leeftijdgenoten hun leven opbouwen, rond ik het mijne af. Dat heeft enorme impact, op het hele gezin.”