Nieuwe jaarbeurs

Nieuwe Jaarbeurs

Het masterplan nieuwe Jaarbeurs biedt een nieuwe toekomst. Voor Jaarbeurs, voor de stad Utrecht én voor de inwoners van Utrecht. Dit masterplan is een startschot. Jaarbeurs heeft
de intentie om actief de dialoog op te zoeken met de stad. Het Jaarbeursdistrict wordt een compleet nieuw en aantrekkelijk gebied om te leven, wonen en werken. Onderdeel van een groter, bruisend centrum van Utrecht. 

Zowel Jaarbeurs als de stad Utrecht hebben grote ambities en willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Centraal staan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo wordt parkeren op een aantrekkelijke en zoveel mogelijk onzichtbare manier opgelost, verdwijnen logistieke aanrijdroutes uit het zicht en wordt verkeer ontsloten vanuit de omliggende hoofdwegen. Door slim gebruik te maken van onze ruimte en middelen kunnen we met een compactere Jaarbeurs toch méér evenementen en beurzen organiseren.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Vanaf 2023-2024 ontwikkelen we, samen met de Gemeente Utrecht, het gebied rond de Jaarbeurs. Net als bij alles wat we doen, houden we ook hierbij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties steeds in ons achterhoofd. Bij de ontwikkeling van de nieuwe venue gaat het vooral over de doelen ‘Duurzame steden en gemeenschappen’ en ‘Industrie, innovatie en infrastructuur’. Daar kunnen we als Jaarbeurs echt een rol in spelen. We willen een open, vriendelijke omgeving
creëren, waar mensen zich prettig voelen.

Het Groene hart van het Beurskwartier

Het Beurskwartier rondom onze hallen wordt een aantrekkelijk gebied om te leven, wonen en werken. Aan de Merwedekant komt een levendige kade met restaurants en terrassen op de zon en de openbare ruimte wordt ingericht met veel groen, en volop ruimte voor fietsers en voetgangers. Het wordt een plek waar mensen graag willen zijn – tijdens evenementen, maar ook daarbuiten.

Het daktuin: het visitekaartje van de nieuwe Jaarbeurs

In het masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs is op het dak van de Jaarbeurshallen een park ingericht. Die groene daktuin wordt echt een visitekaartje van de Jaarbeurs en het Jaarbeursdistrict. Het zal ook worden ingezet als extra locatie tijdens evenementen. Eén van onze plannen is om er in de toekomst zelf een aantal groenten en kruiden voor onze restaurants te gaan telen.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de plannen? Of wil je op de hoogte gehouden worden. Kijk dan op de site van de Nieuwe Jaarbeurs.